SRAMOTNO CIK BiH djecu sa poteškoćama naziva “retardirani”

02.10.2022.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju i mnogi drugi građani Sarajeva ogorčeni su zbog uvredljive i sramotne terminologije koju koristi Centralna izborna komisija BiH.

Da li u neznanju, svejedno je, jer ni u jednom slučaju nema opravdanja, iz CIK-a su jednoj građanki SMS-om odgovorili da se njeno biračko mjesto nalazi u “Školskom centru za retardiranu djecu”. Igrom slučaja radi se o majci djeteta sa poteškoćama.

Ukoliko u CIK-u ne znaju, taj centar zvanično se zove Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”, a terminologija koju zvanično koriste predstavlja jezik mržnje, dodatno degradiranje, omalovažavanje i vrijeđanje koje roditelje ujeda za srce.

Mi roditelji ne možemo i ne želimo ignorisati ovakav sramotan termin posebno u ovako važnom i odlučujućem danu za nas i našu državu. Po ko zna koji put naša djeca se odbacuju od društva, obespravljuju na kulturološki oskrvnavljen, omalovažavajući, sramotni način opisa za djecu sa poteškoćama u razvoju. Za ovu državu naša djeca su RETARDIRANA. Sramota za nas kao društvo da smo dopustili da se ovim riječnikom vrijeđaju ravnopravni stanovnici ove države. Ovo je način inkluzije u BIH? Još uvijek ne znaju niti su se usudili pročitati kodeks ispravnih termina za najranjiviju kategoriju. Strašno – kazala je Dijana Brozek za Interview.ba.

Roditelji zahtijevaju hitno reagovanje i izvinjenje, kao i sankcije za odgovorne.

Idi naVrh

Don't Miss