Mladi u BiH čine petinu glasačkog tijela, zato svaki njihov glas vrijedi

16.09.2022.

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini u suradnji sa NDI (National Democratic Institute) i ove godine svojom kampanjom „Pravo glasa pravo dobro“ poziva mlade da glasaju na predstojećim izborima. Cilj je potaknuti mlađu populaciju u Bosni i Hercegovini da proaktivno učestvuju u političkim odlukama i procesima koji ih se tiču.

Ovom kampanjom želimo pobijediti mitove da glasovi mladih ne vrijede i da su svi koji se aktivno bave politikom isti, te da se ništa ne može promijeniti. Svakim neizlaskom na izbore sami sebi oduzimamo pravo da odlučujemo o svojoj sudbiniporučuju iz Grupe 9 i ističu kako izlazak na izbore nije samo pravo koje se stiče punoljetstvom, već i obaveza mladih putem koje će osigurati bolju budućnost za sebe i buduće generacije.

Nagli porast odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine u protekloj deceniji je još jedan od pitanja kojima se bavi Grupa 9, napominjući kako i mi možemo biti zemlja uređena po evropskim standardima ukoliko taj proces pokrenu mladi i svojom ambicijom pokažu koliko je njihov glas bitan.

Imaš pravo, imaš priliku – ne propuštaj! Izaberi ljude u koje vjeruješ da mogu učiniti bolje i više za tebe, tvoju porodicu i sve nas!jedinstvena je poruka iz Grupe 9.

Mladi između 18 i 30 godina čine 17,27 posto biračkog tijela u Bosni i Hercegovini, a izlaznost u zadnjih 10 godina kreće se oko 50 posto. Preko 31 posto mladih gotovo da nema nikakvo saznanje o funkcionisanju njihovih lokalnih zajednica. Zato je važno da mladi shvate da su oni petina biračkog tijela i da imaju moć, te da ne smiju dozvoliti da drugi umjesto njih donose političke odluke važne za njihovu budućnost!

Jednostavno, pravo glasa je pravo dobro, kažu mladi.

Više informacija o kampanji i Grupi 9 na zvaničnim profilima na Facebooku i Instagramu

Idi naVrh

Don't Miss