naslovna
naslovna

KAMPANJA „Vratila sam se živote“ posvećena ženama oboljelim od metastatskog karcinoma dojke

26.04.2022.

Cilj kampanje koja je danas zvanično počela o metastatskom karcinomu dojke je informirati žene o bolesti, ali i ohrabriti da ona ne znači kraj života, te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe

Organizacija „Think pink – zajedno smo jedno“ pokrenula je sveobuhvatnu kampanju o metastatskom karcinomu dojke “Vratila sam se živote” koja je  ozvaničena današnjim skupom u Gradskoj Vijećnici Sarajevo.

Prvi put u Bosni i Hercegovini na ovaj način govorit će se o sigurno najtežoj dijagnozi koju ljekari saopšte pacijentu.

Cilj nam je informisati žene o bolesti, ali i ohrabriti da ona ne znači kraj života, te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe – naveli su iz Think pink.

Predstavljena je i zvanična pjesma kampanje, obrada antologijske pjesme “Vratio sam se živote”, autora Zlatan Fazlić Fazla, a koju je prvi pjevao pokojni Kemal Monteno. Ovoga puta pjesmu su za sve žene i pacijentice u novom aranžmanu Dine Šukala izveli Nermin Puškar, Marija Šestić, Josip Palameta, Džejla Ramović, Berin Buturović i Magdalena Bogić.

Podrška pacijenticama i porodicama

Pravovremena informacija, podrška, ali i optimizam je ono što želimo pružiti pacijenticama i njihovim porodicama.  Kroz, između ostalog, svjedočanstva žena koje žive sa metastatskim karcinomom, razgovore sa stručnjacima, edukativne sadržaje koji su dostupni na web stranici www.vratilasamsezivote.ba – poručili su iz “Think pink”.

Hasić: Izrazila nadu da će ova kampanja trajati sve dok ne ne unaprijedimo i olakšamo put liječenja žena sa metastatskim karcinomom

Regionalna direktorica Organizacije “Think pink – Zajedno smo jedno“ Nela Hasić istakla je da se radi o kampanji na temu o kojoj u prošlosti nije razgovarano, iako se ta organizacija karcinomom dojke bavi već 18 godina.

U mnogim razgovorima sa pacijenticama koje se susreću s metastatskim karcinomom dojke shvatili smo da je zaista trenutak da krenemo u akciju i da otvorimo diskusiju o karcinomu dojke koji je najteža dijagnoza koju ljekar može reći pacijentu. Odlučili smo se imati sveobuhvatan pristup kroz medijsku kampanju i web stranicu koju smo kreirali sa mnogim informativnim i edukativnim sadržajem namijenjenim ženama i članovima njihovih porodica do umjetničkog dijela kampanje, odnosno obrade kultne pjesme Vratio sam se živote, koja simbolično govori na ovo o čemu mi govorimo – rekla je Hasić.

Ona je izrazila nadu da će ova kampanja trajati sve dok ne ne unaprijedimo i olakšamo put liječenja žena sa metastatskim karcinomom.

Hasić je dodala i kako se nada da će se ovoj kampanji pridružiti i drugi – od donositelja odluka  do medicinskih stručnjaka, udruženja pacijenata do građana koji nm također trebaju dati podršku.

Svi skupa moći ćemo uraditi taj korak naprijed – poručila je Hasić.

Doktori, prijatelji s onkologija iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara stigli kao podrška

Na početku kampanje s pacijenticama, ženama koje su prešle težak put do ozdravljenja pridružili su se i njihovi doktori, ali prije svega prijatelji dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkolociju KCUS, dr. Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC Banja Luka i dr. Inga Marijanović s Onkologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Pourčeno je kako je cilj ove kampanje informirati žene o bolesti, ohrabriti ih da ona nije kraj, te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe.

Nisu same

A podrška, prvo njaših najbližih, ali i šire zajednice je ono što nam u svim teškim životnim situacijama i borbama  treba. Spoznaja bolesti prati niz neugodnih emocija šok, nevjericu, strah, stres, tugu, anksioznost, depresiju, ljutnju, pitanje: zašto baš ja?, usamljenost. Zato je iznimno važno reći i pokazati … DA NISU SAME!

Samo ujedinjeni u dobru možemo pomoći da žene oboljele od metastatskog karcinoma dojke dobiju svoju najteže bitke.

Organizacija “Think Pink – Zajedno smo jedno“ je jedna od najuspješnijih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi osnaživanjem zdravlja žena. Organizacija je nastala kao rezultat zajedničke saradnje između JDC i Susan G. Komen 2004., koja podrazumijeva niz različitih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocije zdravlja svake žene bez obzira na finansijsku situaciju, nacionalnu pripadnost ili obrazovanje. U januaru 2017. godine program prerasta u nacionalno bosansko – hercegovačko udruženje “Think Pink – Zajedno smo jedno“.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss