dodik1
dodik1

Šta je Dodik s Putinom dogovorio u decembru?

01.03.2022.

Kakav su to sporazum postigli Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi u decembru?

Moguće je da je riječ o gradnji bosanskog priključka na Turski tok, plinovod kojim Rusija želi zaobići Ukrajinu – navodi večeras zagrebački Jutarnji.hr.

Ruska ambasada u BiH objavila je jučer da je Dodik razgovarao telefonski s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, a jedna od tema bila je provedba dogovora koji su u decembru prošle godine imali Dodik i Putnin”.

U objavi na službenoj Facebook stranici ruske ambasade stoji kako je razgovor obavljen na Dodikovu inicijatvu.

Obavljena je razmjena mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u prosincu 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu – stoji u objavi bez pojašnjenja šta su to točno Dodik i ruski predsjednik dogovorili prije dva mjeseca.

Navedeno je i kako je Dodik “s razumijevanjem” priprimio pojašnjenja Lavrova o razlozima napada Rusije na Ukrajinu.

– U današnjem svijetu dezinformacija, ko zna o čemu su oni razgovarali. Činjenica je da je do razgovora došlo na zahtjev Dodika, a ne ruske strane i to je, po meni, još jedan pogrešan Dodikov potez. Danas sa Moskvom razgovaraju samo Lukašenko i Dodik. Ne znam šta je Dodik tu govorio i šta je tražio, ali iz njegovih postupaka narednih dana ćemo zaključiti o čemu se tu radilo – prokomentirao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Idi naVrh

Don't Miss