slobodna1
slobodna1

Poruka: Svih 40 miliona Ukrajinaca su moji i molim za njih

25.02.2022.

Na Trgu djece u Sarajevu okupljeni građani izrazili podršku, među njima i nekoliko Ukrajinaca koji žive u glavnom gradu BiH. Mislim da bi podrška mogla biti bolja. Ali, ne mislim da neko treba ratovati za nas. Za nas, ovo je rat za život, kaže otpravnik poslova ambasade Ukrajine u BiH

Piše: Interview.ba

Građani Sarajeva okupili su se danas kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kako bi izrazili podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu koji trpi brutalnu agresiju, otpočetu jučerašnjom invazijom moskve.

Aktivistkinje i aktivisti “Protesta za mir” pozvali su Sarajlije da svojim prisustvom pokažu empatiju, solidarnost, pošalju poruke podrške, ohrabrenja i ljubavi.

Mi koji znamo šta je rat, koji znamo šta je agresija, koji se svakodnevno već decenijama oporavljamo od rata i svakodnevno živimo pod prijetnjom novog rata, svaki dan budeći se u nadi da ćemo i zaspati u miru, solidarišemo se sa ljudima Ukrajine koji su se u četvrtak probudili pod bombama, sirenama i neizvjesnosti. Imperijalne i ekspanzionističke sile diktatora odlučile su da koriste oružje i rat kako bi sebi osigurali vječnu slavu i još više profita. Kao i svi agresori, Putin se trenutno koristi nacionalističkim narativom, a ako ko zna kako nacionalizmi uništavaju ljudskost i polariziraju ljude to smo mi. Zbog toga je naša dužnost pozvati na mir i zaustavljanje vještačke polarizacije – naveli su iz “Protesta za mir”.

“Želimo mir”, “Stop ruskoj agresiji”, “Antiratna pozicija je jedina opcija”, “Stop imperijalizmima” – pisalo je na transparentima.

Nećemo se predati

Na protestima je bila i Lesia Bašić, Ukrajinka koja je zasnovala porodicu u Sarajevu. Njeni roditelji su na sjeveru Ukrajine, svakodnevno se čuje sa njima. Kako kaže, dogovor je da se svakog sata čuju makar jedan minut.
Moji su još na sigurnom. Ali, sve se tako brzo mijenja. Uvjeravaju me da se ukrajinski narod neće predati. Da neće dati svoje domove. Sarajlije, ali i svi u BiH, koja je sada moja domovina, znaju šta osjećam, šta proživljava moja porodica, moji prijatelji u Ukrajini. Kad me pitate – kako su tvoji, ja kažem, svi Ukrajinci, svih 40 miliona su moji. I molim za njih – kazala je Bašić.

Zahvalila je na podršci Bosanaca i Hercegovaca. No, kako veli, očekuje podršku, finansijsku i svaku drugu od cijelog svijeta.

Hvala onim zemljama koje za sada otvaraju svoje granice i primaju naše izbjeglice. Držimo se, molimo se Bogu i pouzdamo se u našu vojsku. Slava Ukrajini! – kazala je Bašić.

Miniajlo i Samos: Narod Ukrajine je jak
Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhij Miniajlo kazao je za Interview.ba  da je Ukrajina jaka.
Jak je narod Ukrajine. Narod je važan.  – kazao nam je Minijalo.
Nije razočaran što međunarodne institucije, Europska unija, Sjedinjene Države za sada, osim sankcija i molitvi, ne daju konkretniju, jaču i snažniju podršku.
Mislim da bi podrška mogla biti bolja. Ali, ne mislim da neko treba ratovati za nas. Za nas, ovo je rat za život. Nisu važne poruke koje šalje Moskva – kazao je otpravnik poslova ukrajinske ambasade.
Kad ga pitamo gdje je njegova ukrajinska porodica i je li na sigurnom, on nam kaže:
Cijeli narod je moja porodica. Svi su u opasnosti.  Vjerujem i nadam se da ćemo pobijediti.

Ukrajinski vojni analitičar Mihailo Samos za Interview. ba kazao je da je vrlo jasno da Putin pokušava razoriti ukrajinsku državu, njen narod i vodstvo.

Samo jedna Bidenova riječ

On to zove specijalnom vojnom operacijom, a mi znamo da je samo jedan cilj – okružiti Kiev i natjerati ukrajinske vlasti da daju ostavku kako bi sam uspostavio vlast. Njegov drugi cilj je demilitarizacija Ukrajine, te kako on kaže, denacifikacija moje zemlje. Za njega su očito Ukrajinci nacisti, zapravo tvrdi je narod pod nacističkom vlasti. Zato treba potporu Moskve. To su potpuno nesuvisli stavovi – dodaje Samos.

I on priznaje da je očekivao značajniju, konkretniju potporu međunarodne zajednice, osim sankcija i molitvi. .

Uvjeren sam da Sjedinjene Države mogu i  moraju igrati značajniju ulogu. Uvjeren sam da bi samo jedna riječ američkoga predsjednika Bidena mogla zaustaviti Putina. Jer samo jedna zemlja u svijetu čini balans. SAD mogu napraviti taj balans, bilo da je riječ o nuklearnom oružju, ekonomiji, finansijama, bankarskom sistemu. Ne zaboravite da je ruski GDP 1,7 posto, kao u Italiji, a Putin se pretvara da ima najveću moć u svijetu. Jer ima ludi vojni sistem. I to je jedino što on može. Njegova ekonomija, njegova vanjska politika, njegova moć ne seže dalje od oružja – kazao nam je Samos.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss