mladi1
mladi1

Partijske organizacije mladih su inkubatori za nove genjce

19.01.2022.

Po čemu se partijske organizacije mladih i njihovi predsjednici razlikuju od lidera – seniora? Kako je Dodik postao – Bog? Kome Denis Šulić štampa pasoše? U Mladeži HDZ-a drže se principa zvanog “Dragan Čović” – šuti kad god te šta ko pita. Asocijacija mladih SDA puna podrške, a o botovima na društvenim mrežama – ništa ne znaju

Piše: Senka KURT

Narodi koji takvu imaju ovakvu omladinu za svoju budućnost ne treba da brinu, kazao je davno, davno Josip Broz.  I uglavnom pogriješio.

Njegova je omladina, ne treba to zaboraviti, mladići i djevojke zaluđeni socijalizmom i idealima budućnosti, devedesetih pokazala kakvu su nam to budućnost namijenili.

A danas? Narodi koji takvu imaju omladinu, oslikanu u podmlatku, mladima, mladeži stranačkih partija, po onome što nam nude, govore, pokazuju,stvarno se trebaju zabrinuti za svoju budućnost.

Stvoreni kao asocijacije, udruženja, forumi, novi naraštaji unutar partija, zamišljeni su, a šta drugo nego za bolji, kvalitetniji, funkcionalniji rad sa mladima, na terenu, pa i putem društvenih mreža.

Tako barem piše, u pet deka različitih političkih programa omladinskih partijskih asocijacija. Zaklinju se za mogućnost obrazovanja, organiziranja, donošenja i provedbi dokumenta omladinske politike, uspostavi budžeta za mlade, praćenje potreba mladih, jačanje studentskog standarda, zapošljavanje, brigu o ostanku mlade populacije, stambeno zbrinjavanje, sigurno društvo…

Više manje to je osnova platformi i programa stranačkog podmladka. Previše razlike nema između lijevih i desnih i onih iz centra. No, pitanje je koliko je od svega tek mrtvo slovo na papiru. Bave li se odista omladinci omladinskim politikama ili u po uzoru na predsjednike, kako vole reći lidere partija, pucaju u metu gdje je pogodak siguran? Pa umjesto omladini poene zarade sebi, bliskom krugu omladinski agilnih funkcionera, a sve, kako nas iskustvo uči u borbi za osiguranje što bolje vlastite budućnosti.

Sanja Vulić skontala je fol

Bave li se partijske organizacije mladih svojim kolegama?  Šta su do sada konkretno uradili? Jesu li spremniji za zajedničku, bolju, budućnost BiH, koja nije kao aktualna, vječito na ivici virtulanog i stvarnog ponora? Gdje sebe vide u budućnosti? Jesu li spremni na kompromise ili radikalniji od svojih današnjih šefova?

Analitičari su uvjereni da je budućnost u forsiranju mladih koji njeguju europske i demokratske vrijednosti. No, tu je zamka za mlade političare. Njihov opstanak ovisi upravo o tome koliko su snažni, jaki, tvrdoglavi vojnici svojih partija.

Dokazala je to ne tako davno zastupnica SNSD-a mlada Sanja Vulić, ne tako isusna u politici, ali je očito „skontala fol“.

Po profesiji učiteljica, Vulić je naučila svoju generaciju kako se penje strmim stepenicama političke karijere izjavom da je predsjednik njene partije Milorad Dodik za nju – Bog.

Puno komentara, osude, ali i podrške nisu uzdrmali zastupnicu Vulić. Baš kao ni osude izjave mlade političarke, doktorice ekonomije Jelene Trivić (PDP) koja je svojevremeno veličala četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića.

S druge strane SDA mlada uzdanica iz općine Stari grad Tarik Dautović, kojem je zasmetalo što dio glavne sarajevske ulice nosi Titovo ime, pa je predložio „spasonosno rješenje“. Da umjesto Titove to postane Ulica Alije Izetbegovića. Također, mladima SDA nije zasmetalo što se jedna sarajevska osnovna škola zove „Mustafa Busuladžić“, po kolaboracionisti NDH. Dapače!

Za razliku od recimo, uzdanice SDA i mladog jastreba Harisa Zahiragića, koji se nakon fakulteta promptno zaposlio u Zavodu zdravstvenog osiguranja u KS, Dautović  (za sada) vodi program na talasima Radija Islamske zajednice – BIR. No, ne sumnjamo i u bolja namještenja.

Svojevremeno je akademik Slavo Kukić kazao kako mu se čini da je njegova generacija puno „europskija“ od mladih danas. No, nije začuđen, jer šta se, pita se akademik Kukić moglo očekivati od ljudi koji su čitav život – u obitelji, školi, socijalnoj sredini, drilani vrijednostima koje ne pripadaju 21. stoljeću nego vremenima od prije nekoliko stoljeća.

No, kako su u BiH nacionalne partije, više manje na vlasti od devedesetih, te su odlučivale o svim aspektima naših života, za mlade koji se odluče aktivno baviti politikom, a imaju još i veće (političke) ambicije uglavnom nema dileme. Pa utočište traže upravo u tim partijama.

To, dakako, košta i svaka ljubav se mora platiti i to je uzrok njihovog nastojanja da skrenu pažnnju na sebe. To znači, što gore to bolje.

Mladi Šulić i “pasoš” RS

U Dodikovom Savezu nezavisnih socialdemokrata uvijek je negdje prvi do Dodika predsjednik Mladih SNSD-a Denis Šulić.

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS bio je sa Dodikom na svim proslavama izricanja sankcija, a nerijetko se na društvenim mrežama oglašava u istom bahatom i nepristojnom maniru kao i lider kojega slijedi.

Denis Šulić ( u crvenomm džemperu) uvijek je blizu Dodika

Pod Šulićevim vodstvom Mladi SNSD su 9. januara 2018. na Trgu Krajine u Banjaluci, ali i u još 11 opština u RS dijelili  knjižice koje su nazvali “pasoš” Republike Srpske (RS).

Tako su Šulićeve i Dodikove uzdanice obilježili neustavni Dan RS.

Za ovu priliku smo organizovali dijeljenje promotivne brošure pasoša RS-a jer smo svjesni da ona ima velike turističke potencijale. Željeli smo da ovom aktivnošću promovišemo te turističke potencijale, našim ljudima iz RS-a, ali i ljudima koji dolaze sa strane, i pokažemo da ima dosta prirodnih bogatstava koje možemo iskoristiti za razvoj turizma i RS – kazao je tada Šulić.

Prvi dokument dobila je tadašnja premijerka RS Željka Cvijanović i pohvalila akciju mladih svoje partije.

Mladi SNSD-a sličan potez pred Dan RS-a povukli su i dvije godine prije kada su na adresu OHR poslali hiljade čestitki s porukom da tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko i strane sudije treba da idu kući.

Banjalučki sociolog, analitičar Srđan Puhalo ocijenio je tada da podmladak SNSD ovako nastavlja promovirati politiku ove stranke, odnosno nezavisnost RS.

No, dodao je da je problem što niko ovu ideju u RS ne dovodi u pitanje.

Opozicija mudro ćuti. Intelektualci mudro ćute, navijaju ili se slažu sa tim. Tako da jedine reakcije dolaze i Federacije BiH što negdje Dodik i želi. To mu diže rejting i to ga pozicionira kao nekoga ko je nosilac te ideje i čovjek koji se najviše za to zalaže, i ajde da kažemo eksluzivni patriota – kazao je Puhalo tada.

Kako tada, tako i sada Šulić nastavlja pokazivati Dodiku, ali i ostatku vodstva stranke kako mogu na njega računati.

Pa je ovih dana izjavio da je aktualni visoki predstavnik Christian Schmidt za RS „njemački turista“.

Račune, ako šta nije u redu, polažemo građanima, a ne turistima – kazao je Šulić.

Nastavio je u stilu svog predsjednika, da RS traži poštivanje Daytona, da ima jake partnere u regionu u svijetu.

Nama Dejtonska BiH odgovora, ali ne onakva kako ju je neko zamislio u Sarajevu, jezikom sile i nametanja, što podržava, nažalost i dio međunarodne zajednice – izjavio je Šulić.

Na činjenicu da su iz EU, svijeta, ali i velikog dijela BiH stigle burne reakcije na ovogodišnju neuvstavnu proslavu Dana RS, kićenu paradu i pojavljivanje ratnih zločinaca na sceni, Šulić je odgovorio:

Ali mi smo tih dana poslali sliku mira, za razliku od druge strane, gdje se samo poziva na rat, da ovo nije 1992. godina, a vidjeli ste i postrojavanje ratnih brigada u Bužimu.

Uostalom, samo je ponovio ono što Dodik kaže. Samo, malo ljepše!

Lončar zanijemio k’o Čović

Predsjednik Mladeži HDZ BiH Mate Lončar obećao je razgovarati za Interview. ba. No, ni nakon nekoliko upita i čekanja nije odgovorio na pitanja.

A htjeli smo odgovore što su Lončar, konkretno, a što Mladež HDZBiH učinili za boljitak mladih, u Federaciji BiH, te BiH općenito, kko djeluju u pravcu zaustavljanja odlaska mladih, kako vidi budući ustroj BiH,  kako komentira aktualnu političku krizu BiH, izazvanu prije svega, političkim potezima Narodne Skupšine RS, SNSD i njegova predsjednika, člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, kako vidi položaj Hrvata u BiH, koje su mu političke ambicije.

No, kako odgovore nismo dobili lako je zaključiti da je i pored dobre volje na početku, Lončar odustao jer baš kao i Dragan Čović, lider HDZ BiH, ne odgovara na „neugodna pitanja“. A takvo je svako gdje ne može zauzeti stav „ni riba ni djevojka“.

Lončar: Nije odgovorio na pitanja

Inače, zvanično, Mladež HDZ BiH navodi kako u sklopu svojih stalnih i redovitih aktivnosti započinje mnoge projekte vezane za bolji, kvalitetniji i operativniji rad mladeži kako kroz rad na terenu tako i putem aktualnih tehnološko-informacijskih načina rada i djelovanja.

Iza ovih krutih fraza kriju se već započeti projekti namijenjeni, kako je navedeno, višebrojnim ciljevima, kao što je prvenstveno ostvarivanje prilika za rad, učenje i obrazovanje sadašnjih članova mladeži te pripremanje uvjeta i kvalitete rada i djelovanja za buduće članove…

Ono što je uvijek prisutno kroz naše djelovanje je okupljanje mladeži, druženje, borba protiv ovisnosti i maloljetničke delikvencije, ekološka svijest kao i ono čime se najviše bavimo: kultura, šport, prosvjeta i obrazovanje, što uključuje i zajedničko djelovanje i odnose s međunarodnim organizacijama mladeži iste ili slične političke orijentacije – navedeno je na web stranici u želji da okupe što veći broj pristalica.

Da je vođenje Mladeži HDZBiH perspektivan posao svjedoči i činjenica da je Zoran Tomić (bio predsjednik u dva mandata) sada rektor Sveučilišta u Mostaru, nekadašnji predsjednik Mladeži Dragan Meter lijepo se snašao u dobroplaćenim upravnim odborima državnih institucija. Bojan Domić od mladih je dogurao do ministra obrazovanja SBK, Slaven Zeljko postao je prvi HDZ-ovac u mostarskom ogranku stranke, Mario Mikulić preuzeo je početkom 2020. mandat u Parlamentu FBiH…

Šabanović: Vojnik domovine

Asocijaciju mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) 6 godina  je vodio umirovljeni bokser Salko Zildžić, koji je u momentu preuzimanja dužnosti imao 34 godine. Ovaj zastupnik u Skupštini TK ovako je komentirao  zapošljavanje supruge Lejle u ZZO TK. Bez konkursa.

Moja supruga je majka četvero djece, a u trenutku zaposlenja smo, hvala Bogu, bili roditelji tri sina i zaposlena je u 2012. godini, a ja sam na funkciji predsjednika Asocijacije mladih SDA izabran u maju 2015. godine – govorio je tada.

Asocijaciju mladih SDA prošle godine u maju preuzeo je Haris Šabanović iz Mostara. On ističe za Interview. ba da omladinske partijske organizacije imaju specifične zadatke. Prije svega da okupljaju kvalitetne mlade ljude koji pripadaju istoj ideološkoj niši, nekom sistemu vrijednosti, da okupljlaju najkvalitetnije mlade ljude.

A onda da im nađete prostor unutar partije, da im se nađu kvote na listama, u organima, da im omogućite da kroz demokratski sistem dođu do prostora, da budu birani, imaju povjerenje građana. Tu je i zagovarački cilj da ti mladi ljudi kroz  asocijacije promoviraju politike koje su bitne za njih – odgovara iskreno Šabanović.

Šabanović: Brinemo o mladima

Kad pitamo smatra li da su  mladi radikalniji, tvrdoglaviji, manje spremni na kompromis od lidera senioram, Šabanović nije spreman da komentira. Kaže, svi problemi mladih su isti, bez obzira gdje žive, kojoj partiji su vjerni. Postoji, dodaje, interes da se ti problemi rješavaju.

No, na konkretno pitanje da li se i AM SDA previše bavi dnevnom politikom, a manje rješavanjem problema mladih, Šabanović se ne slaže.

Godinu i pol dana sam predsjednik AM SDA i nismo se niti u jednom momentu bavili pretjeranim politikanstvom – dodaje.

Podsjećamo ga da su prošle sedmice na posljednjoj sjednici Povjereništva AM SDA , umjesto problema iseljavanja, nezaposlenosti, položaja mladih, samo davali podršku.

Prije svega predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću za „procese koje vodi u vremenu najteže političke i ustavne krize“, onda članovima Predsjedništva BiH Džaferoviću i Komšiću, šefici diplomacije Biseri Turković, ministru odbrane Sifetu Podžiću, ministru sigurnosti Selmi Cikotiću, „u svim naporima koji ulažu sa ciljem očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH“, pa premijeru Fadilu Novaliću za „pozitivne ekonomske trendove“…

Doduše, o mladima se govori u zakključku u kojem se upravo od Novalića i Vlade FbiH traži da uspostave fond za podršku mladima u pokretanju obrta, malih biznisa i firmi, a čija sredstva bi bila dostupna tokom cijele godine.

Šabanović objašnjava da je u ovom nemirnom vremenu AM SDA imala potrebu da reaguje  na političke teme.

Da ne bude da smo mi neka pionirska organizacija koja se bavi neozbiljnim stvarima. Mi smo podmladak najveće stranke u državi i zato imamo zadatak da damo svoj sud, podršku ljudima za koje cijenimo da dobro rade. Mi imamo Klub zastupika vijećnika i zastupnika mladih SDA i tu redovno na tim sjednicama predlažemo inicijative od lokalnog do državnog nivoa  – dodaje on.

Kad ga pitamo za političke ambicije, kaže da o tome ne razmišlja, jer nije navikao na prevelike privilegije.

Imam slobodu, mir, obrazovanje, zdravu porodicu. To, imam dojam, dugujem narodu i državu. Ne želim razmišljati o privilegijama koje nosi funkcija. Vjerujem da je politika čestit posao, da služite svom narodu. Na taj narod personificiram sve svoje stranačke obaveze. Nemam ambicije, ja sam vojnik domovine. Tamo gdje budem najviše trebao i gdje dobijem povjerenje građana – dodaje Šabanović.

Kad smo već kod vojske pitamo ga i za onu neumornu vojsku botova SDA, na čijem su brutalnom udaru na društvenim mrežama svi neistomišljenici.

To se desi kad je u pitanju velika stranka, razni ljudi artikulišu neke stvari i žele doprinijeti i to često ne daje najbolji rezultat. Nisam dio te priče. Nema organizirane takve armije o kojoj govorimo. Nismo o tome razgovarali na stranačkim organima, jer oni nisu dio sistema stranke. To je grupa koja postoji na internetu. To nema nikakve veze sa strankom i ne treba se baviti tim – navodi Šabanović.

Partijska knjižica, prije svega

Naš sugovornik, predsjednik jedne nevladine organizacije, koja se isključivo bavi mladima, kazao nam je da već godinama ima dobra iskustva.

No, istina je da u posljednje vrijeme primjećuje, naročito na društvenim mrežama, objave koje svjedoče o radikalizaciji i po svemu su mnogo drugačije što neki mladi govore na treninzima, zajedničkim putovanjima, druženjima.

Nedavno je jedan mladi čovjek objavio na FB snimak na kojem se vidi kako pjeva nacionalističke pjesme, o veličanju pravoslavlja, u kojima se pominje u negativnom kontekstu Alija Izetbegović. Drugi mladić, s nepunih 20-tak godina ovih je dana objavio fotografiju u uniformi Armije RBiH, valjda kao odgovor na političku situaciju. Iskren da budem, obojica su rođeni u 21. stoljeću, prošlost je ostala iza njih, ali očito oni žive u prošlosti – kaže naš sugovornik.

Kaže da mnogi mladi postaju dio stranačkih omladinskih sistema jer im partije puno obećavaju.

Mladi u suštini nisu nacionalisti, ali se uključuju u stranke jer znaju da tako lakše mogu do funkcija, posla, zaposlenja. Mnogi imaju i političke ambicije. U Parlamentu su visoke plate. Traži im se prije svih kvalifikacija stranačka članska karta – napominje on.

Kaže i kako je nedavno sreo jednog mladića koji mijenja partije, ovisno o tome kakav mu je interes. Prvo jednu, pa kad ga razočaraju, ne nađu mu posao, ide u drugu. U nadi da će ispuniti njegove interese.

Svaki interes se plaća. Od mladih ljudi se traži da postanu strogi, disciplinirani, uvježbani vojnici partija.

Taj staž, bio dug ili kratak, traži žrtvu. Da mladi pokažu na djelu da su „zaslužili“ biti vojnici.

A to mogu samo ako slijepo slijede partijske utabane staze.

Bez obzira vrijedi li to obraza i ugleda.

Uostalom, ni partijski seniori o tome previše ne brinu!

Idi naVrh

Don't Miss