vranic sebija
vranic sebija

Tvrdoglava Sebija Izetbegović i neradnik ministar Vranić koštali su nas više od 2 miliona KM

14.01.2022.

Dok Sebija Izetbegović traži da PCR analize rade i drugi, ministar pomoć traži od privatnih laboratorija za PCR analizu. Za samo šest mjeseci prošle godine više od 1,5 milion KM uplaćeno privatnim laboratorijama

Piše: Senka KURT

Dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti pa je u danas (petak, 14. januar) zabilježen novi crni rekord, čak 3.162 novozaraženih korona virusom.

BiH je, prema podacima sa stranice Worldometer BiH druga u Evropi po smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.

Prijavljeno je i 17 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom koronavirusom u BiH, koja bilježi iznimno visoku stopu smrtnosti među zaraženima. U našoj zemlji je do sada od posljedica zaraze koronavirusom preminulo više od 13.000 osoba.

Prema podacima statističke mrežne stranice Worldometer, BiH je u Evropi druga po smrtnosti nakon Bugarske.

U Federaciji BiH su od srijede na snazi dodatne mjere ograničenja čiji je cilj spriječiti nekontrolirano širenje zaraze, u RS se tek očekuje uvođenje novih ograničenja.

Nova naredba Sebije Izetbegović

No, sve to odgovornima (baš kao i prošle, ali i pretprošle godine) nije signal za uzbunu. Izuzmemo li apele, konferencije za novinare, pojavljivanje u medijima, te stalne svađe između toga ko je jači, a ko tlači.

Najnoviji skandal opet u centar dovodi direktoricu Kliničkog centra u Sarajevu dr. Sebiju Izetbegović i ministra zdravstva kantona Sarajevo dr. Harisa Vranića.

Da ne idemo (pre)daleko u prošlost, ali treba naglasiti da se dr. Izetbegović od početka pandemije ponašala kao sveznajuća, specijalista za virus, osoba koja mora i treba odlučivati o svemu – od uvoza respiratora do toga šta i kako sve treba organizirati. S druge strane, treba biti iskren, bar kada je Kanton Sarajevo u pitanju, nije imala jednako jake partnere za borbu.

Do dolaska SDP-ovog pulena dr. Vranića u Vladi KS uglavnom nije bilo ministra zdravlja. Ili je bio na bolovanju ili ga je “glumio” neko drugi, uglavnom i iz nemedicinske struke.

Sukob na relaciji Izetbegović – Vranić počinje od momenta kad je Fortina Vlada imenovala Vranića. A datira još od prije, kad je Vranić otišao iz Kliničkog centra, a dr. Sebija nakon toga poručivala (pa i argumentirala) da je riječ o neradniku, inače vaskularnom hirurgu, koji je godišnje radio toliko operacija da se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

U povijesti, a Izetbegović je iznijela taj podatak, ostat će zapisano da hirurg Vranić 2016. nije operirao niti jednog pacijenta. Broj operacija – nula.

Pa se taj sukob preko naših leđa i leđa pacijenata nastavio i kulminirao (ponovo ovih dana).

Najprije je Klinički centar (čitaj: Sebija Izetbegović) “zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, uzrokovane pojavom Omikron soja koronavirusa” zatražio od Ministarstva zdravstva KS (čitaj. Vranića) da omogući PCR testiranje na koronavirus i i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama – u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš, Zavodu za javno zdravstvo i JU Domovi zdravlja KS.

KCUS je već dvije godine od pojave koronavirusa jedina javna zdravstvena ustanova koja radi testiranje na SARS-CoV– istakli su u saopćenju pa se “pohvalili” da je od početka pandemije mikrobiološka laboratorija KCUS-a  uradila 316.432 analiza na SARS-CoV-2.

Dopis KCUS-a u kojem traži pomoć za PCR analize

Od toga se 253.352 analiza odnosi na građane u Kantonu Sarajevo.

Klinička mikrobiologija KCUS dnevno obradi 1000 uzoraka na covid za osiguranike Kantona Sarajevo, a iste usluge se pružaju i za drugim kantonima, našim suosnivačima – istaknuto je.

To znači da uzroci i iz cijele Federacije idu u Klinički centar, gdje se obrađuju.

Nije to istina lagan zadatak, radilo se odista 24 sata, svih sedam dana.

Prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, istakla je da je od februara 2020. do decembra 2021. godine u KCUS urađeno 7.270.635 laboratorijskih analiza – hebatoloških, biohemijskih, imunoloških…

Zato očekuje da “primjer KCUS slijede i druge zdravstvene ustanove koje su dobile novac i opremu za ovu namjenu, kako ne bi trpili oni koji trebaju uslugu PCR testiranja”.

Testiranje građana i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama omogućilo bi bolji i efikasniji tretman oboljelih od Covid-19, jer bi pacijenti brže dolazili do dijagnoze. Zabrinjavajuće je da Krizni štab KS nije napravio nove protokole za četvrti talas koronavirusa, niti su definirali put kretanja bolesnika. Tražimo od Harisa Vranića, ministra zdravstva KS i predsjednika Kriznog štaba KS da hitno, zbog naših pacijenta koji svakodnevno trebaju usluge PCR testiranja, poduzme zakonom predviđene radnje i riješi ovaj problem – naveli su iz KCUS-a.

Da se saopćenje “podeblja” pobrinula se dr. Izetbegović.

Iznimno je težak pritisak na laboratorij KCUS, koji jedini radi PCR dijagnostiku već dvije godine u kontinuitetu. KCUS svo vrijeme pandemije pruža uslugu tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite – naglasila je.

Ko plače, a ko radi i šuti?

Kad je prepirka sa dr. Izetbegović u pitanju dr. Vraniću ne treba puno vremena da odgovori.

Uzela je monopol, hvalila se da može sve, a sad plače – poručio je u akademskom stilu.

Dodao je da se dr. Izetbegović hvalila kako KCUS može preuzeti sve, testirati sve ljude jer imaju dva aparata.

Dok je bilo sve uredu šutjeli su i sada odjednom kukaju i plaču ministru. Kao ministar sam zatražio od Domova zdravlja da krenu sa testiranjem, a isto sam zatražio od Opće bolnice. Nisu ništa uradili da pokrenu testiranje i zato će morati odgovarati. Prošle godine angažirali smo i privatne klinike da provode PCR testove i nažalost dali smo im ogroman novac, a izgleda da ćemo to morati i ove godine. Zatražio sam od Zavoda za javno zdravstvo KS da počne provoditi PCR testiranja i direktorica Aida Pilav me obavijestila da će to početi raditi ove sedmice. Dok oni galame, ministar radi i šuti – kazao je skromno Vranić.

Ta samohvala da radi i šuti, međutim, potvrđuju naši sugovornici nije u potpunosti tačna.

Ministar je trebao još u septembru, oktobru početi brinuti, a ne sada kada dostižemo rekordne brojke. To je njegov manir, kojega od početka mandata jedino striktno provodi – da za sve za što je odgovoran krivi druge i nigdje ne nalazi svoju odgovornost – govori za Interview. ba  doktor koji danaonoćno brine o covid pacijentima.

No, dodaje da je ministar ipak za jednu činjenicu u pravu.

Velike smo novce dali privatnim laboratorijama. Jer drugačije nismo mogli. Istina je da je dr. Izetbegović tvrdila da Laboratorij u KCUS sve može sam, opslužiti cijelu FBiH – navodi on.

Prema ekluzivnim podacima do kojih je došao Interview. ba u 2020. godini za 7.823 uzorka koji su u Kantonu Sarajevo poslani privatnim laboratorijama izdvojeno je čak 586. 725 KM.

Privatnim laboratorijama u KS otišao je veliki novac

Tada je cijena po PCR testu bila oko 75 KM – navodi naš sugovornik.

Prošle godine za 29.954 uzorka koje su analizirale privatne laboratorije iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS osigurano je 1.510.025 KM. Cijena je bila nešto manja, po 30 KM ako ZZO KS osigura test, te 70 ako ne osigura.

To što sada Vranić priziva ponovo privatne ambulante njegova je greška. Na vrijeme je trebalo osigurati kapacitete da se testiranja rade u okviru javnih ustanova. Ovako samo iz Kantona Sarajevo prema laboratoriji u KCUS-u ide 1.500 uzoraka. Ostali se drže u hladnom lancu. Tu mogu ostati najviše četiri dana. KCUS može dnevno napraviti najviše 1.000 analiza. Iz cijele FBiH. Šta se onda čekalo? Zašto nisu nabavljeni aparati? Zašto se nije osiguralo da i drugi mogu vršiti analize – pita naš sugovornik.

Gdje su aparati iz donacije UNDP-a?

Podsjećamo, UNDP je prije nekoliko mjeseci donirao aparate Općoj bolnici “Dr. Abdulah Nakaš” i JU “Domovi zdravlja”. No, nisu u funkciji.

Iz Opće bolnice tvrde da nemaju odobrenje Ministarstva zdravstva FBiH za tu proceduru.

Također dodaju da nemaju u sistematizaciji genetičara, pa su također tražili dozvolu za upošljavanje, kako i dodatni broj zaposlenih u mikrobiološkoj laboratoriji.

S JU Domovi zdravlja KS je situacija je gotovo apsurdna.

Istina je, dobili smo aparat, ali također po sistematizaciji, nije predviđeno da ova  zdravstvena ustanova radi analize. Aparat je, koliko znam, sklonjen negdje u DZ u Novom Sarajevu. Što smo ga uopće uzimali? Dobro pitanje! Ali to morate pitati odgovorne. Na primjer u ministarstvu – kaže nam naš sugovornik iz JU Domovi zdravlja.

I kao u lošem vicu, dok ministar Vranić saziva da se počne sa PCR analizama iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva prije dva dana stiže obavijest da su donijeli odluku da se nabavi dovoljan broj antigenskih testova, koji će se u narednom periodu koristiti kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na kovid.

Tvrde da je riječ o testovima Ag-RDT sa 90% senzitivnosti i 97% specifičnosti u usporedbi sa referentnim PCR testom.

Ovi testovi će biti dostavljeni Zavodu za javno zdravstvo KS koji je dužan da izvrši distribuciju prema svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, koje imaju ugovor sa ZZO KS, i to primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa, a koji dolaze u kontakt sa pacijentima – navedeno je.

Istaknuto je dalje da su sve ove ustanove dužne su da vrše antigen testiranje.

Svi su se sakrili iza Sebije

Šta bi s onom preporukom da moraju vršiti PCR testiranja? I kako da se sada ponašaju oni koji vode te ustanove?

Svi su se sklonili, sakrili i iz dr. Izetbegović, jer ona navodno “hoće sve”. Pa kad onda ništa ne rade, onda jedan dan govore jedno, drugi dan drugo. Ovdje je veliki, možda najveći problem što ministar Vranić nema (dobru) komunikaciju ni s dr. Izetbegović ni sa dr. Gavrankapetanović, ni sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo dr. Pilav, ni sa direktorom Domova zdravlja Baltićem. On je posvađan sa svima. Zato što ne zna šta radi i želi svoje greške prikriti pripisujući ih njima – ukratko analizira naš sugovornik.

Za kraj ostaje i pitanje šta su u pandemiji, a na to bi trebao također odgovori i ministar Vranić, radile ostale zdravstvene ustanove – zavodi, koji se brinu za zdravlje pripadnika policije, studenata, medicine rada.

Sa njima je ministar također zaratio. Kako smo već pisali, on ih želi što prije ukinuti.

Njegovi planovi do sada su nas i onako puno koštali!

Idi naVrh

Don't Miss