senka2 1
senka2 1

Senka Kurt: Zašto šuti ministar Vranić?

12.11.2021.

Mediji i javnost danima strijepe nad sudbinom djevojčice iz Kaknja. Puno informacija je objavljeno, inspekcija radi, a ministar zdravstva KS Haris Vranić? Šuti! I angažira (opet) privatnu laboratoriju da ispita slučaj

Tragičnu vijest smo najprije provjeravali na viber grupama, pitali jedni druge je li tačno da je djevojčica iz Kaknja, nakon rutinske operacije u privatnoj  zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu, završila u komi.

Onda su vijest objavili mediji, djevojčica od dvije ipo godine imala je spušteni kapak, te je nakon prve operacije rana inficirana, što je tražilo dodatni zahvat.

Doktorica sarajevske  privatne klinike preporučila je novi zahvat.

Djevojčica je, tvrde očajni roditelji, raspoložena , sa urednim nalazima ušetala u ordinaciju. Onda je kolima Hitne pomoći odvezena na Pedijatriju KCUS-a . Tokom operacije, prema dosadašnjim informacijama doživjela je srčani arest. Mozak je ostao bez kiseonika. Još je u komi.

Mediji i javnost gledali su s nevjericom ispovijest roditelja. Shrvanih bolom, koji ne znaju, niti im je iko ni danas, objasnio šta je krenulo po zlu.

Pričalo se sve i svašta, mahala proradi i u radosti, a u žalosti još više. Pominjala su se imena, upiralo prstom u krivce.

Doktorica Nina Jovanović, koja je radila operaciju kazala je roditeljima da je uradila “svoj dio posla”.  Nagađalo se zašto je operacija rađena u stomatološkoj ordinaciji, pa se saznalo da se na istoj adresi nalazi i registrirana oftalmološka ordinacija, koja koristi operacijsku dvoranu pod zakup.

Pominjalo se i da je anesteziolog bio iskusni Suad Rožajac. U medijima pominjan kao “istaknuti član” jedne političke partije.  I onda je sve krenulo baš kako mi znamo – nedostojno, nepristojno, nehumano.

Roditelje malene djevojčice to ne interesira. Ni stranka, ni zakup, ni ko je gdje šta iznajmio. Oni žele svoje dijete. I zahvaljuju na ljubaznosti medicinskim sestrama s Pedijatrije KCUS-a, koje su im ponudile kafu.

I čekaju, po svemu sudeći, najgore vijesti koje jedan roditelj može dobiti.

A gdje je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, pita javnost.

Dobila sam i sama jučer to pitanje. I mislila da nakon dosjea, kojeg sam upravo u prethodna dva dana pisala o dr. Vraniću, nema smisla ponovo se obrušavati na njega.

No, vrag je odnio i obzire i nelagodu kad smo shvatili da ministar šuti, ne reagira, ne misli ni roditeljima, obitelji, javnosti objasniti šta se desilo i šta se dešava.

Pa su ga mediji zvali, pa im je potvrdio da je djevojčica u teškom stanju, da doktorica koja ju je operirala nema licencu Ljekarske komore KS, da je obavijestio inspekciju, te da je započeo inspekcijski nadzor na klinici “Bejtović”, koja je iznajmila dvoranu za operaciju.

Para oči i uši da je ministar Vranić, kad se konačno probudio iz sna u kojem hibernira od početka mandata, zatražio informaciju i od “Verlaba”, mjeriteljske laboratorije. Također u privatnom vlasništvu njegovog prijatelja i vjerovatno poslovnog partnera Almira Badnjevića.

Kako smo pisali prethodnih dana, upravo Vranić i Badnjević imaju namjeru (a vrše pritisak na one koji mogu to odlučiti) da instaliraju novi informacijski program u zdravstveni sistem u Kaantonu Sarajevo. Riječ je, tvrde dobro informirani izvor, o novom sistemu iz Laktaša, čiji je ad nominem vlasnik Igor Dodik, sin Milorada Dodika.

Pa dolazimo u apsurdnu situaciju, ministar od privatne laboratorije traži da provjeri privatne orinacije. Treba reći i  da je s direktorom kantonalne inspekcije dogovorio da (konačno) počne kontrola svih privatnih zdravstvenih ustanova.

Dakle, počevši od rješenja, djelovanja rada, izdavanja fiskalnih računa. Treba utvrditi ko radi na crno (a rade, mnogo više nego što bi mogli i naslutiti), kako je moguće da se, kako se tvrdi u sarajevskim kuloarima, vrše razne operacije u sumnjivim prostorima, ko kontrolira operacione dvorane, privatne klinike, privatne ambulante.

Prije par dana, dok smo viberom (jer je tako htio) vodili vrlo žučan razgovor o stanju u zdravstu u Kantonu Sarajevo, dr. Vranić nam je nekoliko puta napomenuo da je prema Zakonu u potpunosti izjednačen privatni i javni zdravstveni sektor.

Kad smo ga pitali zašto je, protivzakonito, a bez suglasnosti Zavoda za zdravstveno osiguranje donio odluku da recepte za lijekove mogu propisivati i privatnici – doktori, strogo nam je odgovorio da nam je namjera diskriminirati ljekare, koji legalno rade.

A šta je sa onim nelegalnim, ministre Vraniću? O njima se nije vodilo računa.

Šta je sa ambulantama, politiklinikama, raznim registriranim i onim bez registracije? Koliko ih ima? Kakve zahvate rade? Ko radi u njima? Ko ih kontrolira? Ko provjerava ko su im vlasnici, koliko naplaćuju, ko sve dolazi kao “gostujući doktor” da uradi zahvat?

Na žalost, jedan mladi, premladi život je u pitanju. Posljedice su strašne. I ništa što se danas uradi neće pomoći ni djevojčici ni roditeljima.

Vrijeme je da se ministar probudi. Ovaj slučaj dovede do kraja. Javnosti dostavi spisak svih koji rade po zakonu, pravilima, procedurama.  Koji rade pošteno, stručno, čvrsto se držeći Hipokrata.

I da nam posebno, ali što prije, detaljno obznani ko radi zbog profita, bez licenci,bez znanja, ne poštujući ni pacijenta, ni struku, ni kolege, ni zakletvu.

Vrijeme je da ministar odluči da li će nijemo sjediti i čekati  da ga javnost i mediji podsjete  da se treba oglasiti, poslati inspekciju, provjeriti šta se i kako dešavalo, utvrditi odgovornost svakoga ko je sudjelovao u ovom lancu nesretnih događaja.

Ali, prije svega, javiti se roditeljima djevojčice. Njima objasniti šta se stvarno dogodilo. To je najmanje što im duguje!

Idi naVrh

Don't Miss