haris vranic 2
haris vranic 2

DOSJE (I) Ministar Vranić tvrdi da su drugi krivi što je on u centru afera

09.11.2021.

Informacijski zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo je pred kolapsom, lista lijekova napravljena je navrat –  nanos, ministar negira da želi u ZZO KS uvući firmu čiji je neformalni vlasnik Igor Dodik… a karavane prolaze

Piše: Senka KURT

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo dr. Haris Vranić postao je smetnja Socijaldemokratskoj partiji BiH, koja ga je nominirala za ovu funkciju.

Prema izvorima bliskim Interview.ba SDP BiH sada traži izlaznu strategiju i način kako da ministra skloni sa ove pozicije.

Nisu u pitanju sujete, dr. Vranić ne smeta nikome personalno, niko nije zapikao njegovo mjesto. Svojim potezima od početka mandata načinio je nemjerljivu štetu. Ne samo SDP-u čiji je član, već zapravo cijelom kantonu, odnosno građanima kantona Sarajevo – dodaje naš izvor.

Istina je da se ime dr. Vranića pojavilo u nekoliko skorašnjih afera, bilo da je riječ o novoj listi lijekova u KS, najave nabavke novog informacionog sistema u zdravstvu ili traljavoj, bolje reći nikakvoj kampanji za vakcinisanje. Spominjan je i uz pitanje ko je odobrio testiranje navijača FK Velež ili platio testiranja tokom Sarajevo film festivala… Ali, to nije sve.

Trnovit stranački put – DF, SBB, pa SDP

No, krenimo od početka.

Dr. Vranić vaskularni hirurg Kliničkog centra imao je, mada se o tome nije puno govorilo, čudan politički put. Bio je član Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, sad je u SDP-u. Zanimljivo je da je u SDA Vladi, koju je vodio Elmedin Konaković upravo dr. Vranić bio član Komisije za lijekove.

Tada kao član DF-a, jer u to vrijeme SDP-ovci nisu mogli biti ni portiri – cinično komentira jedan naš sugovornik.

Ne zna se tačno ko je i kako spojio dr. Vranića i SDP, ali njegov izbor za ministra nije bio jednoglasan.

No, kako nisu bila vremena za birati, a SDP-u je u aktualnoj Fortinoj Vladi pripalo ministarstvo zdravstva, tako je bio dogovor da se radi najbolje što može. Dogovoreni su UO Domova zdravlja, direktor, stranački dogovor je i izbor UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na čije je čelo izabrana dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović, koja zna propise, zakone.

No, ministar Vrnić odlučio je igrati sam. Pokušao je u UO ZZO instalirati svoje ljude. Neke je poput Almira Džuve pokušao i izbaciti. Uspio je na kraju s čela ZZO KS smijeniti Sakiba Katanu, koji je nominalno član SBB-a, ali zna svoj posao, radi u korist Zavoda, tamo je zaposlen dvije decenije. Na to mjesto postavljena je Samira Hajdarević iz NiP-a.

Ubrzo će se saznati zašto je Vranić povukao taj potez – kaže naš izvor.

Niko ne zna je li ministar Vranić dobio instrukcije (iz SDP-a sigurno nije, kaže naš sugovornik) ili je sam zamislio da eliminira postojeći informatički sistem u zdravstvu kantona i instalira, odnosno u sistem uvede drugi. Ta bi nas “igra” mogla koštati najmanje 14 miliona KM.

Od 2012. godine, kada je zdravstveni sektor u pitanju, funkcionira informatički sistem kompanije MedIT . Instaliran je na insistiranje tadašnjeg premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, u mandatu tadašnjeg ministra zdravstva FBiH Rusmira Mesihovića.

Do tada se sve išlo “pješke”, odnosno papir za papirom.

Za zaposlene u zdravstvu ovaj sistem znači sve. Pa ćemo i praktično objasniti. Ako pacijentu treba tri mjeseca terapije, doktor napiše elektronski recept, pacijent s ličnom i zdravstvenom ode i digne terapiju za tri mjeseca. Tako je i sa nalazima, odnosno na primjer RTG snimcima. Svi doktori su uvezani, nema fizičkog prenosa dokumentacije iz domova zdravlja u klinike, s klinike na kliniku.

MedIT je, inače, sarajevska kompanija, oni prodaju sistem koji je u suštini Agfa i Deutche Telecom. Zdravstveni sistem KS je ovaj softver jednom kupio, košta inače desetine miliona, a onda se updatira, odnosno obnavlja.

Ovaj kompanije MedIT, koji koristimo zaslužuje visoku ocjenu. Svi imaju mane. Sad je ocjena 8. Zašto bi se to sad mijenjalo – pita nas jedan sarajevski specijalista s dugogodišnjim iskustvom korištenja ovog sistema.

Kakva je veza s firmom Igora Dodika?

Inače, kad je već kupljen od MedIT-a softver je vlasništvo ZZO KS.

Mnogi se sjećaju kako je i u prošlosti bilo pokušaja da se ovaj sistem skloni, a instalira drugi.

No, dr. Vranić je nauporniji. Prema nezvaničnim informacijama, njegove su namjere instalirati softver kompanije, koja je, također nezvanično u vlasništvu Igora Dodika, sina člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Firma čiji ad nominem vlasnik je Igor Dodik prodala je taj sistem ZZO Republike Srpske. Već ga dvije godine nisu implementirali. Preko druge firme „Grga računari“  iz Banja Luke došli su do kompanije Verlab, Almira Badnjevića. Bilo je u prošlosti pokušaja da u ZZO KS naprave prezentaciju tog sistema. No, nisu uspjeli. Ali, ministar Vranić pokušao je to ponovo, kada je organizirao prezentaciju kompanije Verlab i tog, uvjetno rečeno, Dodikovog sistema. Prethodno je Verlab ponudu prvo poslao Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, pa je ljubazno odbijen. No, Vranić nije odustao pa je organizirao prezentaciju u zgradi Vlade KS. Pozvao je čelnike Opće bolnice, KCUS-a, Zavoda. Skoro niko nije došao. Navodno je sastanak organiziran kako bi pitao kako funkcionira ovaj MedIT-ov sistem, koji inače pokriva pola Slovenije, Hrvatske, Srbiju…  – govori nam naš izvor.

Ponude Verlaba kojih kažu nije bilo

Zato se vraćamo na tvrdnju da je bivši direktor ZZO KS Sakib Katana i ekspresno uklonjen da bi se otvorio put za novog providera informatičkog sistema.

Naime, donedavni direktor Katana je započeo proces javne nabavke održavanja informatičkog sistema prije mjesec i pol. To znači da je urađen finansijski plan Zavoda, napravljeno istraživanje tržišta, prikupljena vrlo obimna dokumentacija, koja je trebala rezultirati javnim pozivom za javnu nabavku održavanja informacionog sistema i zamjene pax – sistema koji regulira slike, RTG snimke. To je staro već desetak godina i treba napredniji program.

Onda je, kako smo i naveli došla nova v.d. Samira Hajdarević i sve obustavila. Navodno nije valjala dokumentacija.

Sve bi to bilo u ovom momentu možda i manje važno da za nekoliko dana ne ističe ugovor o održavanju sistema koji ZZO KS ima sa MedIT-om. A, ako se ne obnovi?

MedIT nema zakonsko pravo da pristupi i niko drugi ne može pristupiti. Sve može stati. Dakle, ponovo bi se vratili u vrijeme papira, prenošenja dokumentacije. Doktori, ali i svi zaposleni u zdravstvenom sistemu to ne mogu zamisliti – govori naš izvor.

Hajdarević je navodno obećala da će pokušati potpisati direktni sporazum s MedIT-om ili bilo s kim. To joj zakon dozvoljava, ali ulazi u sivu zonu obzirom da je već imala pripremljenu dokumentaciju za međunarodni tender.

IT malina

Prema zakonu, Hajdarević može napraviti ugovor s bilo kim, ali joj direktni sporazum mora odobriti Upravni odbor, a još nije poznato kad će biti sjednica Upravnog odbora.

MedIT je još ljetos najavio da će tužiti ministra za klevetu, nakon što je Vranić izjavio da je MedIT “firma jedne stranke”, što škodi njihovom poslovanju u regionu.

MedIT je uputio pismo premijeru Forti i ministru Vraniću

Također, u pismu kojega su uputili premijeru KS Edinu Forti, iz ove kompanije poručili su da su došli do zaključka da je umjesto njih ministar Vranić našao prikladnu “IT malinu“.

– Posmatrajući sve informacije koje smo dobili i Vaše medijske nastupe u kojima neosnovano vršite napade na naš rad i  informacioni sistem koji smo uspostavili u Kantonu Sarajevo, iznenadnu pojavu prikladne “IT maline”, u Kantonu Sarajevo i Vašu ubrzanu zainteresovanost za njihov rad … smatramo da to nije Vaša ni pravna ni formalna nadležnost i radite to izvan Vaših vlasti. Pribojavamo se da postoji već unaprijed određen put “plan napada” i agenda koja za cilj ima izvršavanje  nezakonitih radnji a sve kako bi se pogodovalo unaprijed određenoj “IT malini” i njihovom skrivenom partneru. Slutimo da bi u narednim danima ova agenda mogla biti nastavljena kroz nastavak medijskih i ličnih napada – navedeno je u pismu.

Tražili smo i od menadžmenta MedIT-a da za naš portal odgovore na pitanja šta je sa tužbom za klevetu, te kakvim informacijama zaista raspolažu. No, najvažnije od svega, zanimalo nas je šta će biti nakon 15. novembra, kada ističe ugovor između ZZO KS i ove kompanije.

Do objavljivanja teksta, odgovor nije stigao.

 U vrijeme kad u BiH nisu stizale vakcine (ako u to ne računamo donacije) ministar Vranić se obrušio na druge, te svaki javni nastup, umjesto da govori o tome zašto su građani BiH putovali u susjedstvo na cijepljenje, koristio da za glavnog krivca označi informacioni sistem.

Ministar Vranić za Interview.ba tvrdi suprotno. Najprije kaže da nije zadovoljan radom MedIT-a i da su to, prema njegovim riječima, iznijeli i predstavnici svih JZU na zajedničkom sastanku u maju ove godine.

Ni jedan zaključak o poboljšanju do danas nije implementiran – navodi i dodaje se prema zakonu mora raspisati javni poziv.

Ministar Vranić nas poziva da ZZO izabere najboljeg, a ne kako kaže, najpodobnijeg.

Ni za koga nije ništa rezervirano. Tržište je otvoreno za svakoga – upućuje nas.

Na navode mnogobrojnih sugovornika Interview.ba da je njegov favorit druga kompanija (u ovom slučaju Računari d.o.o. iz Laktaša), Vranić odgovara:

Nikakav dogovor s Verlabom nisam imao, a pogotovo, kako navodite sa firmom iz Laktaša. Spinovanje/plaćanje od strane MedIT-a je žalosno – poručio nam je dr. Vranić.

I na kraju dodao da kao ministar nema nadležnosti da zna kad koji ugovor Zavoda zdravstvenog osiguranja ističe.

To je, dodaje, zadatak direktorice ZZO, koja je nadležna za rad te ustanove.

Njene ingerencije su da sve ugovore produži na vrijeme – sigurno odgovara.

 Šta (ni)smo dobro shvatili?

I to pismenim putem. Što je uobičajeno, pa ponekad za novinara i poželjno.

No, prepiska se na trenutke pretvarala u živu raspravu, po kojoj je autorica ovog teksta spinovana, plaćena, ne razumije temu, nije dobro shvatila one koji su joj izdiktirali pitanja i slično…

No, to je već postao manir ministra Vranića. Da za sve što nije dobro, nije urađeno ili je urađeno loše, krivi druge. Baš kakoo je i početkom septembra, o čemu smo već pisali, kad je novi val pandemije ponovo stigao u BiH, otišao tri sedmice na odmor.

Pa ćemo sutra i o tome – kako je napravljena lista lijekova za Kanton Sarajevo, kako je odlučio da će recepte u KS od prošle sedmice moći izdavati i privatne zdravstvene ustanove i šta mu je na to sugerirala direktorica ZZO KS, hoće li neke zdravstvene institucije, zavodi, ambulante biti zatvoreni na njegov zahtjev.

(Sutra: Zašto je Vranić dozvolio da privatnici propisuju recepte?)

Idi naVrh

Don't Miss