dzenana za kolumnu
dzenana za kolumnu

Dženana Alađuz: Istraživanja potvrdila da BiH ima najdužu Noć vještica od svih zemalja Zapadnog Balkana

31.10.2021.

“Ne da mi babo na Noć vještica, kaže nije to naš običaj”  – šapuće jedna curica drugoj dok krišom gleda kauboje, vještice, nindže, drvo (!) oko sebe i pati. Kakav je to otac sa srcem od kamena da može da gleda tu dječiju čežnju i ne kaže “Ma meni si ti važnija i od gluposti i običaja. Dođi, idemo kupiti haljinu za princeze i magični štapić.” Kakva to majka ne kaže “Mašta ne može biti loša, bombone nisu nikog ubile nek se igra dok još  može…”

E, tačno znam kakvi su to otac i majka.

To su oni koji vide zapadnjačko zlo u bezazlenom Halloweenu a ne vide u predsjedničkoj porodici, koja je njega i njegovu porodicu prikačila na srebrne respiratore i sisa im životnu energiju.

One majke kojima smeta izdubljena tikva a ne smeta prazan stomak.

Oni roditelji  koji zapjene dok nad mezom iznose argumente protiv “onih” (običaja, vjere, imena, djece, kuće) ne videći da ih “naši” džepare i lijevom i desnom rukom. Oni isti koji svake dvije godine izlaze na izbore i glasaju po imenu, a ne po pameti. Da nije tako, ustali bi i rekli ko je kriv za Kazane.

Džaba, ne mogu da shvatim da “nama” smetaju izmišljeni vampiri i drakule, vještice sa plastičnim metlama dok nam prave letaju oko kliničkog u Mercedesu.

I nek mi kaže da Laka nije bio vidovit kad je skladao hit “Jer ja sada volim vješticu na metli/sve druge žene za mene su rahmetli.”

Svaki drugi političar, žao mi je, ali moram to reći, više spada u Muppet Show nego za parlamentarnu govornicu. I to nipošto kao main cast tipa Miss Piggy ili Kermit, nego oni sporedni, horski likovi koji se ponekad ukažu u pozadini.

Poslije svake urgentne sjednice ili iznenadnog sastanka lidera po bh restoranima, pomislim kako bi Vlad Drakula, čuveni okrutni vladar Vlad Tepeš, da živi kod nas postao ekstremni vegan. Ne znam znate li ali Drakula je vladao samo 6 godina. Znate šta je on za našeg Halida Genjca i njegovih 25 godina plazanja po parlamentarnim klupama? Početnik, pripravnik jedan neuki.

Inače, dobro upućen izvor (ime i prezime poznati redakciji) nam je javio da će se ove godine za Haloween dr. Genjac maskirati opet u Parlamentarca.  I onda nama smeta kad se neko dijete maskira u Drakulu nekim prevelikim ogrtačem i plastičnim zubićima?! Da ti isti roditelji imaju imalo petlje maskirali bi djecu u Bracu i Seku, naći će se negdje neka harmonika i kabadahija. Ih kakva bi to paganska noć bila.

Ako ikada, dragi moji roditelji antihalovinci/e, pročitate transkripte sa suđenja federalnom premijeru i njegovoj Gensek grupi, vidjećete šta je prava noć vještica. Koja lakoća donošenja životnih odluka bez ikakvog znanja i utemeljenja. Kakav lagodni manir rasipanja novca, pravljenja ugovora bez krčmara. Njihove igre sa našim životima imaju prave posljedice  – znate ono: vi se borite za život, oni vas priključe na pokvarene respiratore, vi umrete, oni podijele 10,5 miliona i dobiju naredne izbore sretni i neuznemireni.

Zabava za Halloween uključuje kostime, bombon i muziku za ples. Možda i neki zagrljaj, poljubac. Te zabave obično napustimo malo pripiti, i dobro, vražije dobro raspoloženi.

Za razliku od noći vještica koje oni organizuju. Posljednju koju su organizovali, 1992. još nije završila.

 

Idi naVrh

Don't Miss