sir1
sir1

Drugi program u Širokom Brijegu: Državu je najlakše uništiti kada joj se uništi obrazovanje.

24.10.2021.

U Širokom Brijegu održana tribina projekta: Ta plava skamenjena vječnost. Odgovoreno na pitanje: Kako je živjeti u Širokom

Piše: Antonija BANOŽIĆ

U širokobriješkoj Narodnoj knjižnici održana je tribina pod nazivom: „Ta plava skamenjena vječnost“, na kojoj su aktivisti, građanke i građani rado ugostili kolumnistice portala Interview.ba  Ivanu Marić i Amnu Popovac, koje u okviru Drugog programa otvoreno pišu i govore o  aktualnoj situaciji u BiH i regionu, te naročito lokalnim sredinama u BiH.

U Širokom Brijegu govorilo se o krucijalnim problemima koji koče razvoj tog grada, ali su istknute i prednosti življenja u gradu koji je pjesnik A.B.Šimić opjevao u pjesmi:“Pjesma jednom Brijegu“.

Široki Brijeg nosi titulu jednog od značajnijih gospodarskih središta u BiH, što on to i jeste, ali u Širokom Brijegu nedostaje poticaj razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Komplicirana birokracija, nedostatak podrške vlasti su glavni razlozi koje su sudionici tribine istaknuli kao glavne prepreke zašto se građani u Širokom ne odlučuju se za pokretanje privatnog biznisa.

Naredni problem u Širokom Brijegu su male plaće radnika jer prosječna plaća u Širokom iznosi 799KM, te je za gotovo 200 KM niža od prosječne plaće u Federaciji BiH.

S druge strane, u Širokom je jedna od najviših potrošačkih košarica u Federaciji i ona iznosi 2200KM za četveročlanu obitelj čime su građani tog grada u nepovoljnom financijskom položaju.

Na ovaj problem se veže i visoka cijena nekretnina i zemljišta, te mladi ističu kako im je potrebna podrška vlasti kroz sufinanciranje kupnje prve nekretnine.

Širokom Brijegu nedostaje poticaj razvoja malog i srednjeg poduzetništva

Širokobriježane žalosti što je njihov grad od grada poznatog po slavnoj širokobriješkoj Gimnaziji i Akademiji likovne umjetnosti, kroz medijske objave postao prepoznatljiv kao grad u kojem se u pojedinim ustanovama, oformljenim uz podršku aktualne vlasti, na sumnjiv način dolazi do diploma.  Mladi su istaknuli da je neadekvatno obrazovanje mladih problem je u cijeloj BiH, a državu je najlakše uništiti kada joj se uništi obrazovanje.

No, da ipak nije sve tako crno, bez obzira na brojne nedostatke, lijepe su vijesti došle na kraju. Širokobriježani su optimistični, vole svoj grad i ne žele ga napustit.

Kažu da su prirodne ljepote, klima i ljudi najveće bogatstvo ovog grada.  Teže boljem i traže bolje jer znaju da im se to u Širokom Brijegu može pružiti.

Idi naVrh

Don't Miss