jadranka4
jadranka4

Osnovana Mreža lokalnih vijećnica i odbornica u BiH „Više od kvote“

20.08.2021.

Danas je u Neumu počeo trodnevni događaj sa ciljem osnivanja neformalne Mreže lokalnih vijećnica i odbornica u BiH „Više od kvote“.

Događaj organizira Westminster fondacija za demokratiju u BiH uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Članice Mreže dolaze iz različitih političkih stranaka, iz pozicije i opozicije, iz većih gradova ali i manjih lokalnih zajednica, što Mrežu čini ne samo istinski raznovrsnom nego i jedinstvenom na političkoj sceni.

Na drugom kraju spektra aktuelne političke retorike podjela u BiH, Mreža je dokaz da žene u bh. politici imaju političku volju da zajednički djeluju stavljajući interese građana i građanki na prvo mjesto.

Događaj su otvorili Matthew Field, britanski ambasador u BiH i Nermina Voloder, direktorica WFD ureda u BiH, dok se kao ključna govornica učesnicama obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske (2009-2011).

Pokrenuli smo ambiciozan program koji je rezultirao u uspješnoj mreži podrške. Prednosti ovakvog ženskog političkog povezivanja su brojne: uspostavljanje dugoročnih poslovnih kontakata, prilika da se čuju drugačja mišljenja i razmijene iskustva. Fokus našeg projekta je bio i ostao na ženama u političkom životu. Ženama koje žele promjene i bore se za njih. A, nema boljeg vremena za promjene od sada – rekao je Matthew Field, britanski ambasador.

Ambasador Velike Britanije Matthew Field

Mreža će omogućiti novi trend političke komunikacije u BiH, sa više žena na vodećim pozicijama, te povezati njihovo djelovanje širom zemlje na dobrobit građana i građanki BiH.

Među ciljevima Mreže su kako osnaživanje položaja žena unutar političkih partija tako i pokretanje i vođenje zajedničkih zagovaračkih inicijativa. Članice Mreže će sa posebnom pažnjom pristupati suprotstavljanju nasilju nad ženama u politici i borbi protiv višestruke diskriminacije žena u politici.

Osnivanje Mreže lokalnih vijećnica i odbornica kruna je našeg dugogodišnjeg rada u oblasti jačanja političke zastupljenosti žena u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu, radili smo sa velikim brojem aktivistica, koje postižu odlične rezultate, posebice na lokalnom nivou, i sretni smo da možemo podržati njihov rad. Članice Mreže su odlučne, ne samo da aktivno rade u svom mandatu, već i da budu predvodnice pozitivnih promjena u svojim zajednicama – izjavila je Nermina Voloder, direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

Fokus Mreže je na kreiranju zajednice vijećnica i odbornica koje se zalažu za politička, društvena, odgovorna rješenja sa ciljem poboljšanja u lokalnim zajednicama u cijeloj državi. Jedan od ciljeva Mreže je i da inspiriše i motivira druge žene za političko djelovanje potakne glasače/ice da prepoznaju vrijednosti koje vijećnice i odbornice donose u političku arenu; učini vidljivim postignute rezultate te snažno podrži zajedničko djelovanje žena u politici.

Tokom ovog događaja razgovarat će se lidericama o tome šta u današnjem svijetu predstavlja feministička politika, kako žene mogu biti inspiracija, zašto žene podcjenjuju svoj rad te radne sesije o tome kako izgraditi jasnu viziju svoje političke putanje i strateški djelovati ka njenom ostvarenju.

Među učesnicama su Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Republici Češkoj (zoom), Snežana Ružičić, načelnica Opštine Jezero, Danijela Majstorović, profesorica na Filološkom fakultetu, Univerzitet u Banja Luci, Belma Buljubašić, profesorica na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu, Svetlana Cenić, politička i ekonomska analitičarka, Nina Babić, umjetnica, Milkica Milojević, novinarka lista „EuroBlic“ i fudbalska sutkinja, Anela Zorlak, naučnica-genetičarka, Maida Bilal, Hrabre žene “Kruščice” i članica regionalne Koalicije za rijeke, Vahida Djedović, psihoterapeutkinja, te Damir Banović, Pravni fakultet, Univerzitet u Sarajevu.

Mreža vijećnica i odbornica u Bosni i Hercegovini je u potpunosti posvećena poštivanju različitosti, pravičnosti i inkluziji u svojim principima i u praksi.

Članice Mreže mogu biti članice WFD programa „Više od kvote“, te vijećnice i odbornice u lokalnim zajednicama širom BiH.

Idi naVrh

Don't Miss