naslovna
naslovna

Ludnica od države!

16.08.2021.

Ne stišavaju se uvrede, govor mržnje, homofobija nakon, u subotu, održane Povorke pravde. Konzul iz Frankfurta svojoj kolegici ambasadorici poručuje da joj je mjesto za tezgom na pijaci, protivnici Povorke marširaju pod zastavom s ljiljanima, pedijatar se drži stare doktrine

Piše: Senka KURT

Naša najveća dijagnoza, kolegice su ljudi poput Vas, koji mimo Boga i naroda podržavaju ovaj izraz zla. Napisao je ovo Admir Atović, konzul BiH u Frankfurtu, reagirajući post na Facebooku kojeg je objavila ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević Sopta, dajući podršku Povorci ponosa, koja je održana u subotu u Sarajevu.

Konzul Atović je ispod njenog posta komentirao da je ambasadorica Mlinarević Sopta trebala pitati Ministarstvo vanjskih poslova ili člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kako bi iznijela (privatan) stav.

Šta fali prodavačici jabuka?

Ništa lično kolegice, ali Vi s Vašom školskom spremom možete komotno samo prodavati jabuke na pijaci Ciglane, zato i ne znate da diplomate na Vašem mjestu su neutralne i šute ne podržavaju bar dok ne dobiju zeleno svijetlo Komšića, koji Vas je postavio ili Kabineta MVP kojem morate poslati upit. Sramota je šta se dešava i Vi ovo podržavate, dok bijeli nišani naših šehida i najvećih sinova Bosne ispred Alipašine džamije bivaju uznemiravani ljudima od Boga 3 puta prokletim  – napisao je Atović.

Puno je nelogičnosti u njegovom izuzetno nepismenom postu, koji je nakon mnogobrojnih reakcija bh. građana iz Češke, Njemačke, te onih u BiH izbrisan. No, krenut ćemo od toga da ni sam Atović nije sigurno nikoga konzultirao kad je napisao svoj stav i uvrijedio kolegicu.

Konzul BiH u Frankfurtu: Uvrijedio kolegicu

Ako niti jedno od njih nisu pisali u ime Ministarstva već na vlastitim FB nalozima mi tu ne trebamo reagirati. Sad je pitanje hoće li se ambasadorica Mlinarević Sopta žaliti. Tek onda MVP reagira. Treba, dakle, formalna pritužba. To razmatra najprije inspekcija, a poslije eventualno disciplinska komisija  – doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Konzul Atović nije htio odgovoriti na naša dva upita, a pitali smo ga smatra li da je njegov stav bio kolegijalan, korektan, pa i u domenu diplomatske prakse, naročito skretanje pažnje da bi trebala prodavati jabuke na pijaci. Tražili smo odgovor da li je svoje neslaganje, na koje također ima pravo, mogao izraziti i na drugi način ne omalovažavajući i ne vrijeđajući kolegicu. Na kraju smo pitali i zašto je izbrisao svoj post.

Inače, konzul Atović hvali se svojim obrazovanjem, a na Amazonu se može kupiti njegov magistarski rad, kojega je odbranio na Pravnom fakultetu u Travniku.

Da stvar bude dovedena do apsurda Atović je radio rad na temu “Zabrana diskriminacije”.

U svom prvom, a nadam se da ne i poslednjem istraživačkom radu na temu„zabrana diskriminacije”, posvetio sam posebnu pažnju na cjelokupno stanje u matičnoj državi, Bosni i Hercegovini. Pošto je tema o zabrani diskriminacije neiscrpna, pokušao sam se držati postulatajstorijskog toka kao i krucijalno važnih a za temu diskriminacija neizbježnih podataka.Pri izradi pristupnog rada nesebičnu pomoć su mi pružile kolege iz Ministarstva vanjskih poslova kao i Ministarstva za Ijudska prava koji su bili neiscrpan izvor informacija – napisao je predstavljajući svoju tezu.

Ambasadorica Mlinarević Sopta nije stigla danas odgovoriti na naš upit jer se upravo sprema za doček 7 mladih iz cijele BiH, koji su pobijedili na literarnom konkursu Ambasade BiH u Češkoj i osvojili petodnevno putovanje u Prag.

Mlinarević Sopta: Objasnila šta je najteža dijagnoza

Nemam vremena da se zamaram niskim udarcima tzv. kolega – kazala je kratko i napomenula da su neki od najcjenjenih članova bh. zajednice u Češkoj također i sami pripadnici gay populacije i da je ponosna što je i njihova ambasadorica .

Na uvrede kolege Atovića odgovorila je na Facebooku i ovo:

 – Naša najteža dijagnoza nisu bolesti i kojekakvi rakovi, nego šta će reći narod. Kad se kolektivno izliječimo od gledanja u tuđe živote i nepoštivanja tuđih izbora, ma kakvi oni bili –  to su tuđi izbori i životi, nisu naši i ne polažemo na njih nikakvo pravo; tek tada ćemo živjeti istinsku slobodu – napisala je Mlinarević Sopta.

A istinska sloboda upravo je bila tema broj jedan u subotu, kada su se mnogobrojni, skriveni uglavnom iza tastatura i lažniog nickname odvažili pripadnicima LGBTIQ populacije, ali i mnogobrojnima koji ih podržavaju, uputiti “dobronamjerne” savjete pozivajući se na vjerske knjige i tradiciju.

Šest ljiljana vezenih u zlatu

Otvoreno su nastupili članovi Inicijative “Iskorak”, njih ne baš veliki broj, koji su, dok se održavala Povorka ponosa, održali “Anti LGBTIQ” proteste ispred Vječne vatre.

Pod sloganom “Protest ponosa i časti”, a u organizaciji pokreta “Vjera, narod, država” teologa Sanina Muse, htjeli su, kažu, upozoriti na očuvanje tradicionalnih vrijednosti, te iskoristiti svoje pravo da iskažu mišljenje.

Ko zloupotrebljava zastavu s ljiljanima i zašto nema reakcija

I to su uradili, na uvrijedljiv, homofoban i necivilizacijski način. Na transparentima su pripadnici LGBTIQ populacije nazvali uvredljivim imenima, jedan dječak držao je transparent s natpisom: “Levati, u svoja četiri zida!”, a mlada žena onaj na kojem je pisalo: “Vjera vas opominje, narod vas neće”.

To što su ti prosvjedi održani pod ratnom zastavom BiH, onom s ljiljanima nije bilo reakcija. Pod tom su zastavom, znaju to često spočitati patriote, ginuli najbolji sinovi BiH. Koji sigurno nisu sanjali da će simbol s ljiljanima biti korišten da se vrijeđaju oni koji žive i vole drugačije.

Toliko o iskazivanju mišljenja.

No, najdalje je čini se otišao jedan sarajevski pedijatar, koji je sa svog FB profila ubjeđivao da je WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) tek 1993. godine “homoseksualnost utvrdila kao oblik ponašanja”, a on je medicinu završio ranije kad su učili da je “to bolest”.

Kakvo opravdanje, takav doktor. Kakve uvrede takav diplomata. Kakvi transparenti takav pokret. A puna usta ljudskih prava.

Idi naVrh

Don't Miss