Untitled 1
Untitled 1

Jasmina Balta završila Kraljevsku vazduplovnu akademiju u Velikoj Britaniji

17.06.2021.

Jasmina Balta, pripadnica Oružanih snaga BiH uskoro se vraća u BiH s obuke na prestižnoj Royal Air Force College u Velikoj Britaniji.  Kako je odlučila biti vojnik, kako stigla do Britanije, kakvi su joj planovi, Balta govori za Interview.ba

Razgovarala: Senka KURT

Ponosna sam na sebe, ponosna sam što sam bila dio ove priče, kazala je za Interview. ba 25. – godišnja Jasmina Balta. Prekrasna i ambiciozna Bosanka, upravo ovih dana privodi kraju obuku na prestižnoj Kraljevskoj vazduhoplovnoj Akademiji Cranwell (Royal Air Force College) u Velikoj Britaniji.

Jasmina ima i zbog čega biti ponosna. Kaže, ovo je njeno najljepše, najbolje i najvrijednije iskustvo. Ispunjenje životnog sna.

San iz djetinjstva

Krenula je iz Vareša, gdje je završila osnovnu školu, srednju u Brezi, a zatim stigla u Sarajevo na fakultet Zdravstvenih studija. Na prvoj je godini aplicirala za konkurs za vojnika Oružanih snaga. I naravno, uspjela. Prošle godine aplilcirala je za Akademiju Cranwell. I naravno, opet uspjela.

–  Biti vojno lice bio je moj san iz djetinjstva, ali negdje u srednjoj školi sam odlučila školovanje nastaviti kao medicinar. Vojnički san sam zakratko ostavila po strani. No, život nosi nepredvidive trenutke i nikada ne znamo kakvu će priliku pružiti baš nama. Možda je, mislim danas, nova prilika čekala na mene – govori Balta.

Sjeća se kako je tokom prve godine studija, pred kraj drugog semestra vidjela konkurs za vojnike u OSBiH.

Bio je to za mene trenutak velike odluke. Jedno su želje, drugo mogućnosti i realnost. Želja mi je bila nositi uniformu i  zastavu moje jedine države, ali sam imala dilemu hoću li moći to uklopiti s obavezama na fakultetu. Bilo je puno pitanja, je li to ispravno, da li je moguće? Ali, želja je bila prejaka. I velika podrška dragih ljudi, koji su mi uvijek vjetar u leđa. Tako sam odlučila da se prijavim i budem i student i radnik koji školuje sam sebe. Nije bilo lako, ali kad na kraju uspijete, sav umor, neprospavane noći, odricanja, trčanja s posla na predavanja, ostavite po strani i budete ponosni na sebe – kaže Balta.

Osnovnu obuku prošla je u Pazariću. Bilo je to, kaže, potpuno drugačiji život od onog civilnog. Striktni dnevni raspored, treninzi, predavanja. Brzo se navikla i shvatila da su red, rad i disciplina ispred svega. Obuku je uspješno završila 2016. i u vojničkom činu radila skoro četiri godine.

To je posao na kojem svakoga dana ispitujete svoju snagu. On nosi odgovornost tokom cijelog rada. Uvijek morate biti dostupni ako vašem narodu zatreba pomoć. No, nije samo riječ o snazi, treba vam želja, posebni dar i da sve držite u balansu, izvršavate onako kako je propisano – otkriva nam tek poneku tajnu vojničkog života Balta.

Ona niti jednog trenutka nije razmišljala o tome da je žena – vojnikinja. Kaže, svi su jednaki.

– Svi nosimo istu uniformu, služimo istoj državi. Žena mora biti fizički spremna onako kako nalažu norme, ali tako je i kod muškaraca. Svi podjednako izvršavamo ono što traži naša pozicija. Uostalom, kad se odlučite za profesiju u oružanim snagama trebate zauzeti stav da ste pojedinac koji će raditi za dobrobit države, u skladu sa zakonom, normama i propisima. Bez obzira na spol – kaže Jasmina.

Kad je riječ o odnosu kolega prema vojnikinjama, Jasmina kaže da je sve onako kako želite da bude. Niti mi možemo birati kolege, niti oni nas. Bilo na fakultetu, bilo u vojsci.

Kolege su prema meni odlične

Ali moram reći da je tretman kolega prema meni bio odličan. Sa svima sam ostala u super odnosima – kaže.

Kad u nepoznatom društvu kaže da je vojnikinja, dobija samo divljenje i komplimente. Nikada nije doživjela nikakav ružan komentar i predrasude okoline.

A kad je riječ o porodici, Jasmina priznaje da su bili pomalo i skeptični. Njen otac je znao kakve su sve obaveze, a s druge je strane bio ponosan što Jasmina želi ostati u BiH, dati doprinos domovini. Mama se najviše brinula kako će uklopiti fakutet i posao. Ali je bila ponosna. Baš kao i mnogobrojni prijatelji.

I ovom prilikom moram reći za sve što sam postigla, hvala mojim voljenim i dragim ljudima. Svaki uspjeh je ljepši kad ga imaš s kim iskreno podijeliti. I ništa ne bi bilo isto vrijedno da svi oni nisu bili uz mene – govori Jasmina.

Pa nam opisuje kako izgleda jedan dan u vojsci. Jutarnja smotra označava početak radnog vremena, što uključuje pozdravljanje državne zastave. Nakon smotre slijedi obuka, pa fizička aktivnost, pauza, pa nastavak obuke. I tako do 16 sati.

Sve do prošle godine kada je na stanici Ministarstva odbrane BiH vidjela konkurs za Akademiju u Velikoj Britaniji. Uvjeti su bili naizgled jednostavni, da niste stariji od 26 godina, završen Prvi ciklus studija, naravno i poznavanje engleskog jezika, te fizička spremnost (trčanje 2.400 metara, trbušnjaci i sklekovi po dvije minute, onda test općeg znanja i psiho test.

Dolazak u Veliku Britaniju za Jasminu je posebno iskustvo. Koje, kaže, nema cijenu.

Obuka se sastoji od četiri dijela, svaki po 6 sedmica.

Prvi dio, prelazak iz civilnog u vojni život nije mi bio stran, pa mi privikavanje nije teško palo. No, ipak, bio je to potpuno novi život. Nova okolina, ljudi, jezik, običaji, kultura. Bilo je raznih trenutaka, ali nikada nisam sebi rekla da ja to ne mogu. Kroz sve dijelove obuke prolazila sam s kolegama kao tim. Svi smo bili na istom putu. No, davala sam svoj maksimum u svakoj vježbi, fizičkom treningu, učenju o liderstvu, pripremanju sobe za inspekciju, poliranju cipela – otkriva Jasmina.

Težak put do finalne obuke

Svaki dan obuke, kaže, pamtit će do kraja života. Bilo da je riječ o treninzima, nakon kojih je ponekad mislila da će raspasti u paramparčad, zatim adventure treninzima u Velsu, te ispitima liderske sposobnosti, izdržljivosti, timskog rata u Škotskoj.

Uživanje u prirodnim ljepotama Ujedinjenog Kraljevstva je nestvarno – dodaje.

Posebno ističe finalni dio obuke, koji istovremeno znači i finalni ispit onog je naučila prethodnih mjeseci.

 

Tu smo pokazivali kakvi smo lideri i kako ćemo sutra raditi kao oficiri, komandiri. To je za mene bio najzanimljviji dio obuke, svaka sedmica je bila karakteristična. U svakoj smo pokazali najbolje kvalitete ličnosti i dali svoj maksimum, kao pojedinci i kao tim. Mnogo sam naučila i to ću svakako primjeniti u ulozi oficira u našim Oružanim snagama – dodaje Jasmina.

Na Akademiji je, kaže nam, svaki dan isplaniran u detalj. Propisi i pravila moraju se uvažavati u svakom trenutku. No, instruktori su pristupačni, spremni pomoći i uskočiti za sva pitanja i dileme. I oni su zaslužni što Jasmina nikada neće zaboraviti ovo iskustvo, naučene lekcije, ponos.

Neizmjerno mi je drago što sam imala priliku za školovanje u inostranstvu, kad imamo priliku sudjelovati u misijama, upoznavati ljude širom svijeta, stvarati prijateljstva, graditi sebe i druge. I što je najvažnije, predstavljati našu domovinu u najboljem svijetlu, kroz rad – naglašava Jasmina.

Na profesionalnom planu, dodaje, dobila je veliko znanje, koje nosi sa sobom i koje će primjenjivati.

Uskoro se vraća u BiH i planira nastaviti master studij, težiti ka usavršavanju, dati svoj doprinos u Oružanim snagama, služiti, kako naglašava uvijek, domovini.

Zato Jasmina Balta ima razloga da se ponosi. I bude ponos.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss