bisera1
bisera1

Bisera Turković za Interview.ba: Puno je onih u čijoj nadležnosti je zdravstvo, a koje niko ne spominje, niti traži odgovore od njih

01.04.2021.

Ovo su odgovori koje smo čekali više od mjesec dana. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković obišla je svijet lobirajući, tragajući, kako sama tvrdi tražeći pomoć za bh. građane. Do sada osim nešto malo donacija dobre volje i hurmi nismo dobili. Kao ni mogućnost da ovaj intervju osvježimo sa još par aktuelnih pitanja

Razgovarala: Senka KURT

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković za medije je u posljednjih mjesec dana bila sigurno najtraženija osoba. Ne zbog silnog angažmana, diplomatskog, koji joj je u mandatu, već uglavnom zbog nespretnih, počesto nejasnih, uglavnom viška izjava i komenata, a u jeku pandemije, nedostatka vakcina, nesnalaženja vlasti čiji je i ona jedan od glavnih faktora.

Iz odgovora koje smo dobili vidi se da demantira svaku odgovornost za nedostatak vakcina, neblagovremenu reakciju Vijeća ministara BiH, u kojoj ima drugu glavnu ulogu, o tome da smatra kako su 50 sastanaka, posjeta inozemstvu i mnogobrojni pozivi o vakcinama bili dovoljna akcija.

Interview: U posljednje vrijeme mediji su puni kritika Vašega rada, posebno kada su u pitanju nabavke vakcina za građane BiH, obzirom da obnašate dužnost dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Osjećate li se odgovornom i konkretno, šta je tu bio Vaš dio posla i kako ste ga uradili?

Turković: Najprije želim da kažem da nabavka vakcina nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ali, svakako, kao član Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova naše zemlje činim sve sto je u mojoj moći da nabavimo  prijeko potrebne vakcine. Međutim, puno je onih u čijoj nadležnosti je zdravstvo, a koje niko ne spominje, niti traži odgovore od njih. Ne bih nikoga optuživala posebno u situaciji kada su građani umorni od svakodnevnih optužbi u medijima. Vrijeme će pokazati koliko je ko uradio.

U proteklih nekoliko mjeseci, sve ponude, dopise i zahtjeve koji se odnose na vakcine, redovno i blagovremeno smo slali nadležnim institucijama, prije svega Ministarstvu civilnih poslova i Federalnom ministarstvu zdravstva. 

Primjetili smo da pojedini zastupnici uporno ponavljaju neistine da nismo proslijedili ponudu za rusku vakcinu, što naravno nije tačno. Postoje dokumenti i dokazi da smo sve dostavljali na vrijeme.

U proteklom mjesecu sam imala preko 50 sastanaka, posjeta inostranstvu i mnogobrojne pozive, a u fokusu svih razgovora je bila nabavka i kupovina vakcina za našu zemlju. Neke posjete su već dale konkretne rezultate, a vjerujem da će ih biti još.

Ono što mogu obećati je da ću nastaviti raditi da dobijemo što veći broj vakcina!

Interview: Također, pojavile su se informacije da ste osobno primili vakcinu u Hrvatskoj. Da li je to istina i ako jeste, zašto o tome niste obavijestili javnost?

Turković: To je potpuna laž, koju sam demantovala. Žalosna je činjenica da anonimni portali plasiraju neistinu, koja potom, bez ikakvih provjera, postane tema u ozbiljnim bh. medijima. Zanimljiva je također činjenica da svaki put, kada imam važne posjete u inostrantvu, anonimni portali i blogovi plasiraju neku neistinu, kojom pokušavaju skrenuti pažnju sa posjete. Ne znam da li je to slučajnost, ali svakako da o toj pojavi treba razmisliti.

Interview: Možete li prokomentirati kako ste doživjeli gest dobre volje, kojega je početkom marta demonstrirao predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je osobno donio 10.000 dozva vakcina u Sarajevo?

Turković: Svaka uzajamna pomoć između komšija je dobrodošla. Mi smo sredinom prošle godine poslali medicinske timove u Srbiju da pomognu svojim kolegama u borbi protiv pandemije koronavirusa. Dali smo svoju pomoć i Hrvatskoj nakon zemljotresa. Pomagali su, naravno, i oni nama. Mislim da na takav način trebamo graditi odnose. U tom kontekstu posmatram i pomoć koja je stigla iz Srbije. Međutim, smatram da, kada jedni drugimo pomažemo, ne treba od toga čina praviti spektakl, nego pomoć uručiti skromno i dostojanstveno.

Ministrica Turković na dočeku katarske pomoći na sarajevskom aerodromu

Interview: Istovremeno, Vi ste objavili da nije riječ o kvalitetnim vakcinama, nego onima koji se daju građanima siromašnih zemalja. Potom su uslijedile informacije da bi Vas zbog toga mogli tužiti proizvođači Astra Zeneca. Šta je od svega toga istina?

Turković: Odgovor na ovo i prethodno pitanje sam dala nedavno na press konferenciji prilikom posjete ministra spoljnjih poslova Srbije gosp. Selakovića. Dakle, ja sam samo iznijela činjenice koje se odnose na vakcinu, a o kojima su govorili svjetski naučnici i izvještavali ugledni listovi u svijetu. Nije mi bila namjera da obezvrijedim uručenu pomoć. Mi smo zahvalni za svaku pomoć našoj zemlji.

Interview:Kad smo već kod siromašnih zemalja, je li Vam teško kao visokoj dužnosnici BiH prihvatiti činjenicu da BiH ipak spada u red takvih, siromašnih?

Turković: Naravno da je teško, posebno imajući u vidu činjenicu da sam od devedesetih godina, kada je izvršena agresija na našu zemlju, pa sve do danas, na različite načine radila za našu zemlju, želeći da što više napreduje i da naši građani bolje žive. Tri teške decenije su iza nas. Veliki teret su iznijeli građani ove zemlje. Mnogo toga je i urađeno, ali, jednostavno, svi se slažu da su danas potrebne promjene koje će omogućiti funkcionalniju državu i brže reforme.

Ovdje ću napomenuti da, vrlo često, kada putujem u inostranstvo, koristim svaku priliku da predložim oblasti u koje se može investirati u Bosni i Hercegovini, te da spomenem i konkretne projekte, da objasnim privrednicima prednosti investiranja u našu zemlju, koja je na pragu EU. Međutim, kada dođu u BiH da investiraju, suoče se sa brojnim administrativnim i drugim problemima. Dakle, takva situacija ne šalje dobru poruku.

Tu su i konstantne blokade i opstrukcije, koje utiču na cjelokupnu situaciju u kojoj se danas nalazi naša zemlja.

Interview: Kako biste ocijenili svoj rad kao ministrice vanjskih poslova BiH u toku korone. Mediji su se bavili zapošljavanjem članova Vaše porodice, nekim nekompetentnim kadrovima u ambasadi u kojoj ste prije ove funkcije boravili. No, možete li reći, što ste Vi, konkretno, kao šefica bh. diplomacije uradili tokom prošle, teške pandemijske godine?

Turković: Uradili smo mnogo toga i o tome nismo puno govorili, jer smatramo da je to naša obaveza. Na početku pandemije smo formirali Krizni štab, koji je 24 sata radio i koordinirao povratak bh. državljana u zemlju. U bliskoj saradnji i iskazanom zalaganju, koje je u prvom redu ispoljeno od strane Ministarstva sigurnosti BiH, ali i ostalih nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je organizovalo povratak 1.210 naših državljana iz inostranstva. (Avionske repatrijacije iz Italije, Švedske i Rusije, kopnene repatrijacije iz Švedske, Danske, Njemačke, Francuske, Češke i Austrije). U isto vrijeme, organizovano je i izmještanje 976 stranih državljana iz Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova je lobiralo i koordiniralo dopremanje medicinske pomoći iz nekoliko zemalja, od aprila do jula prošle godine, kada su u našu zemlju stigli respiratori, testovi, zaštitna odijela, maske i druga oprema.

Također, formirali smo i Izborni štab, koji je pomagao bh. državljanima u inostranstvu da se ragistruju i glasaju. Istovremeno, uprkos pandemiji, trudili smo se organizovati i važne posjete, od SAD-a, Njemačke, Austrije, Belgije, preko Turske i susjednih zemalja, do Saudijske Arabije, Katara, Omana, UAE i Bahreina, gdje smo zastupali interese naše zemlje, radili na unapređenju ekonomske, trgovinske i kulturne saradnje.

Očekujemo i da Vijeće ministara u narednom periodu usvoji Zakon o vanjskim poslovima, koji  smo predložili, a koji će doprinijeti funkcionalnijem radu ministarstva.

Brojne su i druge aktivnosti, rješavanje problema na dnevnoj bazi, ali o čemu ne obavještavamo javnost. U Kabinetu se mjesečno održi između 40 i 50 sastanaka sa ambasadorima, privrednicima, predstavnicima akademske zajednice, sportistima, kulturnim radnicima, predstavnicima različitih udruženja…Naši zaposlenici u sjedištu i DKP mreži daju podršku našim privrednicima prilikom izvoza, nastupa na inostranim tržištima i slično.

Interview: Voljela bih čuti Vaš odgovor i na pitanje kako su se snašle bh. vlasti u vrijeme pandemije. Posebice, Vijeće ministara BiH, čiji ste član. Zatim i Stranka demokratske akcije BiH kojoj pripadate, a koja se uglavnom bavila medijskim prepucavanjima dok smo sve više obolijevali i tonuli u ekonomsku krizu?

Turković: Imajući u vidu kompleksnost naše zemlje i različite nivoe vlasti, nadležnosti i odlučivanja, mislim da su se bh. vlasti, kada je u pitanju borba protiv pandemije, puno bolje snašle tokom prošle godine, nego u prva tri mjeseca ove godine. Činjenica je da je COVAX mehanizam zakazao i da smo tek nedavno dobili prve vakcine, ali, uprkos tome, mislim da smo u Vijeću ministara morali svi uraditi puno više, posebno oni u čijoj je nadležnosti ovaj problem.

Razgovor s kolegom, šefom diplomacije Bahreina Al Zayanijem. FB profil ministrice obiluje ovakvim fotografijama

Najveći teret pandemije ubjedljivo nose naši zdravstveni radnici i njima dugujemo najveću zahvalnost. Upravo zbog toga, krajem decembra prošle godine, insistirala sam da se novac iz budžetske rezerve u iznosu od 23 miliona KM, a što se na kraju i desilo, dodijeli upravo zdravstvenom sistemu i kliničkim centrima.

Ne slažem se sa Vašom konstatacijom u drugom dijelu pitanja, koja se odnosi na SDA. Mislim da su drugi, okrivljujući SDA za sve i svašta, uglavnom uzrokovali medijska prepucavanja. Također, u javnosti se pokušava stvoriti mišljenje da je SDA kriva za sve, iako ova stranka u Vijeću ministara ima dva ministra, dok je u vlasti u Federaciji u koaliciji sa još nekoliko stranaka, a trenutno je opozicija u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu…

Upravo zvaničnici SDA, koji posljednjih sedmica ulažu najviše napora da se nabave vakcine.

Idi naVrh

Don't Miss