sa amna popovac clf 230120.10 31 48 20.Still001
sa amna popovac clf 230120.10 31 48 20.Still001

Amna Popovac: Vidjet ćemo jesu li Mostarci jaki samo na riječima ili podržavaju svoje žene

20.12.2020.

Amna Popovac je kandidatkinja Platforme za progres za Gradsko vijeće Mostara i prema mnogima jedna od favoritkinja. Za Interview.ba kaže kako je još uvijek sve neizvjesno jer čudna je matematika kada je u pitanju brojanje glasova u ovom gradu.

Foto: N1

“Nije to lako izbrojati, imate sedam listi, tako da nemate pojma, možete prijeći prag, a ne morate ući u Gradsko vijeće. Ja neću ni s čim da izlazim, ali recimo na 26 posto prebrojanih mjesta, ne znam koja, mi smo prešli tri posto, skoro smo na četiri, ali ne znam hoćemo li ući ili ne”, ističe Popovac.

Navodi kako se danas osjećalo pozitivno uzbuđenje u Gradu.

“Žene su se lijepo oblačile i išle na glasanje, bez ijednog incidenta je to prošlo, bilo je na biračkim odborima, ali nije bilo međunacionalnih incidenata”, kaže Popovac.

Iznenadio ju je i procenat izlaznosti na prvim izborima poslije 12 godina.

“Po svim brojevima 55 do 60 posto ljudi je izašlo na izbore što je dobro u odnosu na prosjek države, izgleda da smo ih jedva dočekali i nada se da ćemo ih iskoristiti kako treba. Ne očekujem propast HDZ-a ili SDA, ali očekujem da barem nemaju 2/3 većinu u Gradskom vijeću i da ne mogu donositi značajne odluke, to bi bio meni uspjeh”, poručila je.

A kako navodi situacija na nivou države kada su u pitanju žene koje će dobiti mandate će biti klasična refleksija i na Mostar.

“Nismo mi ništa posebni, ima tu nekih par heroina u Mostaru pa ćemo vidjeti jesu li Mostarci tako samo na riječima jaki ili baš podržavaju te svoje žene, ovo je jedan veliki test i za Mostar, i za državu, i za demokraciju. Drago mi je da sam sudjelovala u svemu ovome”, zaključila je.

Idi naVrh

Don't Miss