Dzenana Aladuz
Dzenana Aladuz

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Maša i međedi

06.11.2020.

Nije istina da nemate za koga glasati ove 2020.godine. Pitanje je samo imate li želudac za to? Ovaj tekst je za sve one neodlučne. Primjeri su izabrani slučajnim uzorkom.

Zauzimač za njiha i čistač krvnih zrnaca

Ako vjerujete u himinizaciju him hima njiha društva, vaš idealni kandidat je Fikret Prevljak, SDA kadar.

Sa imovinom procjenjenom na 1.601.000 KM ovaj političar i ratnik u slobodno vrijeme radi i kao čistač krvnih zrnaca.

Njegov altruizam se proteže i na mlade.

Ovaj po sopstvenim riječima diplomant “na fakultetu profesor odbrane i sigurnosti”, uključio se u odbranu “iliđanskog prostora”, i pomagao je boračkoj populaciji posebno “sa mjesta federalnog savjetnika ministra, premijeru našem Novaliću” Sad želi da pomogne mladima:

…”jer mi je strahovita želja da mladi dođu do nekog zapošljavanja, svog krova nad glavom, da imaju svoj smještaj. da dobiju posao, kroz te neke stvari koje sam spreman da se zauzmem za ‘njiha’ i da prema njima učinimo.

Samo duboko nepovjerljiva i frustrirana duša može da prepozna nešto zlokobno u ovako divno formulisanoj poruci – šta uopšte može poći po zlu u rukama osobe koja želi da “prema njima učinimo” (šta da učinimo ko da učini na koji način pitanja su kojima nema mjesta!!) Kad jedan milioner kaže da je “spreman kroz te neke stvari da se zauzme za njiha” naše je samo da se strpimo. Ovako jasno planiranje sa konkretnim koracima jednog danas će se sigurno izučavati na mnogim vojnim akademijama svijeta.

Semir zviždi dva puta

Dižete nos na Fikreta Fiću? Eto vam onda neko mlađi sa više škole. Semir Efendić SDA kadar, valjda.

Nije profesor nečega već magistar javne uprave. Jedan od rijetkih koji je teoretsko značenje riječi magister ‘učitelj, nadređeni, vođa, glava’ (lat) pretvorio u praksu.

On je neprikosnovena Glava Općine Novi grad već dva mandata (sram vas bilo, ne ta glava već ona druga, višlje!!))) kojeg u njegovim olimpskim visinama tričarije poput ravnopravnosti spolova, poštivanja ženskog spola, edukacije, civilnog društva inspirišu samo … za facebook post:

“Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva.”

Sreća pa Angela Merkel ne zna naš jezik, mogla mu je jadna poslati friend request i da se šlagira.

On je Učitelj jer i pored sveg posla stiže i da neformalno obrazuje SDA i prateće građane multimedijalnim materijalom. Kad je Efendić objavio snimak: “Sarajlić uvijek zvoni dva puta” on se vodio čuvenom maksimom “učiti učiti i samo učiti.”

Šteta što on nije nastavio školovanje. Da jeste, bar neformalno, našla bi se neka nevladina organizacija da mu u bullet pointsima pokaže osnove Zakona o javnim nabavkama. Ili Zakon o porijeklu imovine Kantona Sarajevo. Eto prijedloga za Ured za borbu protiv korupcije KS: napravite video snimak Zakona i pošaljite je sms-om. Za sve ima rješenje, kako kaže Fadil N.

Ajnadžić u epizodi “Šaptačica duhovima”

Treći high class kandidat je za najizbirljivije. Još jedan SDA kadar, njihova sopstvena nindža kornjača, Nedžad Ajnadžić. Navodne paranormalne sposobnosti Ajnadžića javnost nema priliku često da vidi, jer je i pored svih titula, postignuća i naučnih djela, duboko skroman čovjek koji se kreće samo u sferi – života:

“ O tim političkim pogledima boraca Prvog korpusa proveo sam jedno opsežno politološko pa i vojnopolitičko istraživanje. Međutim, na moju veliku žalost ispitivao sam samo stavove žive populacije.”

Jedine onostrane sposobnosti koje pokazuje jeste skrivanje imovine. Najviše voliti skrivati novi dvosobni stan u Sarajevu i 44 duluma zemljišta i šume koju on i supruga imaju na Nišićkoj visoravni i Palama te u Rogatici.

Esad ili Esed ponovo jaše

Međedi ne stanuju samo na sarajevskim kandidatskim listama SDA. Ima ih svukud oko nas. I u Foči. Da li je baš na njega mislio fočanski slavuj Božo Vrećo kad je zapjevao  ptica iz pepela/što se opet rađa”  ostaje da se vidi ali Esad ili Esed Radeljaš se zaista opet rodio!

Ovaj kandidat za načelnika Foče FBiH čije pravo ime ostaje jedna od posljednjih enigmi 20 vijeka, osnivač Stranke za bolje Goražde, kandidovao se za načelnika. A gdje bi drugo i mogao u najboljem svjetlu upotrijebiti kompetencije izbrušene tokom 2 godine provedene u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja i pranje novca? Zatvor, bar u BiH, nije kraj puta.

Esad ili Esed nije prvi političar kojem je boravak u zatvoru dao potreban šarm, harizmu čak. Možda će i njega jednog dana neko lažno citirati po kamenju.

Sve preduslove ima – magisterij nepostojećeg zagrebačkog odjeljenja u Banja luci (!), predratno rukovodno iskustvo šefa portira u Zraku, i još važnije poslijeratno kao mesar. Samo posjetilac iz druge dimenzije karijerni prelaz iz mesara u zastupnika pa ministra može smatrati neobičnim. U BiH, nek mi povjeruje moj vanzemaljski prijatelj na riječ, to je prirodna progresija. Koja je ne samo prirodna već i lukrativna- zahvaljujući malverzacijama s nekretninama zaradio je 1,9 miliona maraka.

Ako mislite da međedi naseljavaju samo Federaciju BiH griješite. Čitava BiH je njihova teritorija. Nekad s više uspjeha (njegovo ime je Mičić, Mićo Mičić) koji rađa morbidnu fascinaciju (Fikret Abdić kralj gotha) bez kraja i konca (načelnik Teočaka s najdužim stažom u istoriji BiH, 25 godina s nama-Tajib Muminović).

Sve sličnost međeda i političara

Svaka sličnost lika Međeda iz teksta sa stvarnim političarima je namjerna.

Mrki medvjed (Ursus arctos) rijetka je vrsta. Po prehrani je svaštojed. Može odvući plijen težak i 300 kg. Brojnost medvjeda u Bosni i Hercegovini se procjenjuje na oko 1.200 jedinki. Medvjed posebno Mrki medvjed je zaštićena vrsta.

Političari. U Bosni i Hercegovini postoji više od 1000 političara/funkcionera koji imaju imunitet od krivične ili građanske odgovornosti, što znači da su u velikoj mjeri iznad zakona, ne smije ih se loviti, goniti, zatvarati. Mogu odvući plijen preko 300 kg i po prehrani su svaštojedi.

Nije istina da nemate za koga glasati ove 2020.godine. Puno je skromnih, vrijednih, iskrenih kandidata i kandidatkinja koji imaju ideale i istinski vole ljude. Ali za njih znamo samo privatnim kanalima (frendovi smo 100 godina, bivši i sadašnji saradnici, ljubiteljice dobre čaše vina, polaznice istih seminara…)

U žiži javnosti su uvijek oni drugi. Mrki međedi koji su se nameračili na najunosnije medonosne opštine i koji nikad ne odlaze na pašnjak.

Idi naVrh

Don't Miss