114606888 index promo simple guide 976 v7
114606888 index promo simple guide 976 v7

Današnji izbori u Americi između Republikanca i Demokrata odvijaju se u najtežim Korona danima sa više od 1000 mrtvih dnevno!

03.11.2020.

Izborni dan u Sjedinjenim Američkim Država 3.novembar nastupa nakon sedmica sa najvišim brojem oboljelih od korona virusa i sa stopom smrtnosti od 1000 + umrlih na dnevnoj osnovi.

Piše: Dženana Alađuz

Više od 100 miliona Amerikanaca (što je skoro 47% svih glasača) je glasalo i prije nego što su glasačka mjesta otvorena i tako iskoristilo mogućnost glasanja prije izbornog dana kako bi smanjili izloženost virusu COVID-19. Danas je desetine miliona glasača krenulo prema biračkim mjestima širom Sjedinjenjih Američkih Država kako bi zadržali dosadašnjeg predsjednika republikanca Donalda Trumpa ili izabrali novog, demokratu i bivšeg potpredsjednika Joe Bidena. Bilo koji od njih da bude izabran ponijeće još jednu titutu – najstarijeg američkog predsjednika (Biden 78 god, Trump 74). Pored toga, glasači biraju svih 435 mjesta u Predstavničkom domu i 35 od 100 mjesta u Senatu.

Kako izvještava Voice of Amerika s ovim velikim ranim glasanjem, ukupan broj glasova 2020. godine, prema nekim procjenama, mogao bi doseći američki rekord od 150 miliona ili više. Međutim, budući da zakoni od države do države kontrolišu koliko brzo se mogu izbrojati glasovi odsutnih – tek u utorak naveče ili kasnije u nekim državama – ishod izbora možda neće biti poznat danima, u zavisnosti od toga koliko će utrka biti tijesna.

Prema BBC-ju Donald Trump nastoji izbjeći da bude prvi američki predsjednik koji bi izgubio reizbor nakon George HW Bush 1992. godine. Twitter i Facebook su izdali upozorenje da su postovi predjednika Trumpa protiv odluke Vrhovnog suda vezano za integritet glasanja putem pošte, u kojima bez dokaza tvrdi da će odluka prozvesti „izborne prevare“ i dovesti do „nasilja na uliama“ neutemeljeni. Samo u posljednjih 6 mjeseci predsjednik Trump je objavio preko 70 twittova u kojima kritikuje i pominje „namještanje izbora“.

U svakom slučaju, pobjednik izbora vlast neće preuzeti odmah, iako predsjednik Trump inzistira da se “rezultati izbora moraju znati na noć izbora, ne danima, mjesecima ili čak godinama kasnije.“ Prema američkom Ustavu, inauguracija novoizabranog predsjednika održava se 20. januata sljedeće godine, nakon prijelaznog razdoblja predviđenog za eventualnu smjenu administracije, koje traje od 72 do 78 dana.

Sjedinjene države koriste indirektan oblik demokratije, a ne nacionalno glasanje, kako bi delegirale lidere. O ishodu se efektivno odlučuje na državnim izborima u svakoj od 50 država i glavnom gradu Washingtonu, D.C. Pobjedniku je potrebno 270 od 538 članova Izbornog kolegija. U svim, osim u dvije države, Trump ili Biden osvojiće sve elektore svake države pojedinačno sa tamošnjim narodnim glasovima, uključujući i najviše naseljene države koje imaju najviše elektora. Dvije slabo naseljene države – Maine na sjeveroistoku s četiri elektorska glasa i Nebraska na srednjem zapadu s pet – svoje elektorske glasove dodjeljuje na osnovu pojedinačnih kongresnih distrikta i na osnovu glasanja u cijeloj državi, što bi mogao biti faktor u ekstremno tijesnim izborima.

Foto: BBC

Idi naVrh

Don't Miss