29babe231a785baa7a07696e51b0d9e8
29babe231a785baa7a07696e51b0d9e8

Festival “PitchWise” dokaz da ženska solidarnost ne poznaje granice, podjele, niti bilo kakve prepreke

11.09.2020.

Pandemija Korona virusa nije spriječila žene iz Fondacije CURE da obilježe 15. PitchWise, festivala  ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini, već im je bila poticaj da sada jače nego ikada govore o snazi žena, koje su u ovim teškim vremenima iznijele ogroman teret, osobito medicinske radnice, nastavnice i trgovkinje. A među njima i one koje su trpjele ponižavanje i udarce, dok im je BiH svezala ruke, te uskratila pristup sigurnim kućama.

Upravo zbog toga, kako kaže direktorica Fondacije CURE za Interview.ba Jadranka Miličević, ovogodišnji Festival, koji je zvanično otvoren jučer u Historijskom muzeju BiH, nosi slogan „Snaga je u nama“.

Žene su od marta, kada je krenulo sve s pandemijom same stvarale mehanizme odbrane, a u svemu tome jako je bila važna solidarnost i povezanost. Ovim sloganom smo htjele da pokažemo da je snaga u ženama bez obzira na COVID-19, granice i sve druge prepreke. Zahvaljujući toj snazi mi uspijevamo. Ova uživo razmjena energije je jako važna. Za mnoge žene koje su preživjele rat pandemija je bila okidač za ne prevaziđene traume i to se najviše pokazalo u ovoj zatvorenosti i izolaciji. Imamo žene koje su hornične bolesnice i koje nisu smjele izlaziti tokom izolacije, zamislite koje je to posljedice ostavilo na njihovo psihičko zdravlje. Ovim sloganom želimo poslati poruku da ćemo sve lakše prevazići skupa – poručila je Milićević.

Zbog trenutnih ograničenja na okupljanje nije sretna jer to narušava ono što je, zapravo, poenta Festivala, a to je da se ljudi okupe, druže, uče i razmjenjuju iskustva.

Prošle godine bilo je 250 učesnica, sinoć nas je bilo stotinjak. Međutim, ponosne smo  i jako nam je važno da su se neke od naših drugarica iz regije ohrabrile i pridružile nam se iz Srbije, ali i svih dijelova Bosne i Hercegovine. Fenomenalno je bilo da smo sinoć na otvaranju imali ekipu iz Lotusa Zenica kojoj je prosjek bio, nećete vjerovati, 78 godina. Pjevali su s nama, igrali i plesali. Jako je važan ovaj živi, direktni kontakt, iako je online je okej, dovodi do otuđenja – navodi Miličević, koja objašnjava da se većina aktivnosti može naći online na njihovoj Facebook stranici, što je u jednu ruku dobro, jer su ove godine tako povezani sa zemljama regiona, ali i državama Afrike i Amerike. Aktivnosti koje se obavljaju uživo se provode po svim mjerama koje su preporučili krizni štabovi.

Iz Srbije ni ove godine PitchWise nije mogla propustiti predsjednica Udruženja “Žene u crnom“ Staša Zajović.

Mislim da je održavanje PitchWise-a važno u svim vremenima, a sada kada je aktivizam sveden uglavnom na digitalnu komunikaciju, poprima karakter neke vrste otpora poslušnosti.  Festival je dokaz da ženska solidarnost ne poznaje ni granice, ni podele, niti bilo kakve prepreke – kaže Zajović.

Za Interview.ba govori kako su žene u Srbiji, baš kao i u BiH, izložene svim vrstama ograničenja i tereta.

Pandemija  i vanredno stanje svalilo se na teret žena, a to se održava na svim planovima , a na javnom planu žene su u uslužnim delatnostima i  poslovima brige. Osim toga, izložene su porodičnom nivou brige o drugima i starijim zato što države u kojima živimo nemaju nikakve mere socijalne politike. Žene su izložene mnogobrojnim obavezama u smislu digitalne nastave i sada kada bih nabrajala bilo bi to jako dugo. Jedna od najrepresivnijih, najkriminalnijih praksi, koja je uvedena u Srbiji  jeste ubijanje starih, koji zovemo  penicid, a to su se prvenstveno se najviše napatile žene. Virus se koristi za sve vrste straha, jako je opasan, i sada je važno je da se aktivizam ne svede na online i digitalnu komunikaciju, već na živi kontakt. Kako kaže Orhan Pamuk:  „Mi jedni druge podržavamo u ranjivosti i strahu“ – poručuje Zajović. 

Na kraju je zaključila kako je Korona pokazala da se može bez aviona, kamiona, mnogobrojnih tehnoloških izuma, ali da se ne može bez posvećivanja sebi kao jednom moralnom i emotivnom utočištu. A u svemu tome, umjetnost, igra veliku ulogu, kako navodi Zajović, jer priča ono što niko ne može da iskaže.

U okviru programa od četiri dana koliko će trajati PitchWise žene iz Fondacije CURE pripremile su brojne panele, radionice i dokumentarne filmove, a o raznim temama govorit će, između ostalih Štefica Galić, Arijana Saračević, Staša Zajović, te mnoge druge poznate žene BiH i regiona.

PitchWise će trajati od 10.9. do 13.9.2020. godine.

Idi naVrh

Don't Miss