9d67f44a56867ad3566921c38f51a5bb
9d67f44a56867ad3566921c38f51a5bb

Danas je Svjetski dan humanitaraca – stvarnih heroja na prvoj liniji odbrane od COVID 19!

19.08.2020.

Danas je 11 po redu Svjetski dan humanitaraca.Prema podacima Aid Worker Security Database, broj napada na humanitarne radnike je zastrašujući: 483 humanitarnih radnika je napadnuto, od čega 125, 234 ranjeno a 124 kidnapovano u 277 napada. Riječ je o 18% više zabilježenih napada nego 2018.

Svake godine na 19. avgust svijet odaje poštu ubijenim i povrijeđenim humanitarnim radnicima, te obilježava svu pomoć I podršku koju humanitarni radnici, uprkos svim teškoćama, pružaju kako bi obezbijedili osnovnu životnu zaštitu ljudima u potrebi. Tema ovogodišnjeg, 11 po redu, Svjetskog humanitarnog dana pod pokroviteljstvom UN Generalne skupštine, jeste odavanje počasti svim humanitarnim radnicima koji pod nevjerovatnim okolnostima i pod veliku personalnu cijenu pomažu ženama, muškarcima i djeci čiji su životi ugroženi zbog globalne COVID 19 pandemije.

Prema podacima Aid Worker Security Database, broj napada na humanitarne radnike  je zastrašujući: 483 humanitarnih radnika je napadnuto, od čega 125, 234 ranjeno a 124 kidnapovano u 277 napada. Riječ je o 18% više zabilježenih napada nego 2018.

Globalna pandemija je proizvela iznimno velike humanitarne potrebe koje su u velikom broju slučajeva upravo sugrađani, volonteri pokušavali, i pokušavaju i dalje, rješiti jedni za druge. Predanost, izdržljivost i samopožrtvovanost ovih stvarnih heroja je upravo ono najbolje oružje s kojim čovječanstvo može odgovoriti COVID 19. U samom jeku pandemije reporterka portala interview.ba provela je dan sa Herojima ulice i prenijela jedno nevjerovatno svjedočanstvo o volonterskom i humanitarnom radu dobrovoljaca!  „Još jedan četvrtak u izolaciji za većinu građana počeo je uobičajeno – probudio ih je zvuk alarma, popili su kafu i doručkovali sa ukućanima, a zatim se pripremali za radne zadatke od kuće. No, ono što sigurno nisu primijetili su heroji kojima je ovo jutro počelo tako što su komšiju odvezli na onkološke terapije u bolnicu. Tim volontera „Heroji ulice“ možda nema plašt ili moć letenja, ali zato ima dobrotu i humanost, a to pokazuje i činjenica da su na usluzi našim građanima 24 sata!“

Također udruženje „Pomozi.ba“ je uz pomoć građana tokom pandemije podijelilo više od 21.000 prehrambenih paketa, higijenskih sredstava, zaštitinih maski i vizira. Maja Arslanagić iz Udruženja za Interview.ba govorila je o tome na koji način  pomažu svojim korisnicima u ovim teškim trenucima prouzrokovanim pandemijom, koliko je teško prepoznati osobe kojima je zaista potrebna pomoć, kako volonteri iz BiH i drugih država pomažu u radu ove organizacije, kao i o važnosti uključenja građana u akcije prikupljanja pomoći.

Prema Zbirnom e-registru udruženja i fondacija u BiH aktivnih je 710 humanitarnih organizacija u BiH

Idi naVrh

Don't Miss