obn11
obn11

Senka Kurt na OBN: Kako je Novalić ispričao vic godine

22.02.2022.

Unatoč pandemiji korona virusa prošla je godina u Federaciji BiH bila najuspješnija ekonomska godina.

Nije ovaj vic ispričao Sabit iz Tarčina nego premijer Fadil Novalić, uvjeravajući nas da je sve bilo kako treba. U prošlu smo godinu ušli zdravi, kazao je, vukli poteze, koji su bili usmjereni na očuvanje zdravlja ne samo ekonomskog sustava, već i na zdravstveni sustav.

Aferim! Tako se to radi. Ujutro si premijer, popodne optuženik, jedan od najodgovornijih u aferi respirator.

Sjećate se upravo je Novalić na sav glas hvalio te čudesne aparate, što smo ih suhim zlatom platili, kako bi se ustanovilo da ne samo da nisu korisni, već su štetni i smrtonosni.

I o čemu onda ovaj čovjek priča?

O tome kako je Vlada protekle dvije godine nastojala da održi zdravstveni i socijalni sistem na nogama, da sačuva ekonomski poredak, odnosno učini sve da kompanije spremno dočekaju postpandemijski period.

Kao ilustraciju istaknut ću samo jedno ministarstvo – ono poljoprivrede i jednog ministra – Šemsudina Dedića, za kojeg su dokazali i federalni revizori da je davao milione kompanijama koje su obećale pa slagale da neće otpuštati radnike u pandemiji.

Stotine hiljada naših konvertibilnih maraka darežljivi je Šemso dao kompaniji prijatelja svoga prijatelja koja je imala tek jednog zaposlenog.

O tome priča Fadil!

Sve bi kaže bilo još i bolje da u Federaciji nema političke krize. Da me sad stavite na muke ja se ne mogu sjetiti kad to nije bilo krize. Pa traje još od kako je aktuelnoj vladi istekao mandat, pa su u tehničkom već godinama.

No, eto od subote se valjda zaoštrava, nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora. Sve u svemu, evo zaključka – ako se i dalje nastavi sa dekonstituisanjem hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i kojima će se osigurati potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Pa da vas ne zbunjujem ovim stranim riječima krenut ćemo jednostavno, pa u glavu. Prijevod s Čovićevog na naš jezik glasi – ako se i dalje nastavi sa obespravljivanjem hrvatskog naroda, njegov će HNS pokrenuti sve da se napravi treći entitet. I tačka. Bez velikih objašnjenja.

Meni sličnim prevoditeljima Čović poručuje – nedvosmisleno je i jasno šta je pisac htio da kaže, pa nam ostavlja na volju da izvlačimo zaključke.

Hoću, evo sve letim, samo da mi je pojašnjenje, jer decenije ispiranja mozga učine svoje.

Jasno mi je jedino da je i prije same sjednice bilo izvjesno da će se zaključci svesti na nekoliko teza – Hrvati su ugroženi, neće se dopustiti preglasavanje, nema uvjeta za izbore, šta ćemo – kako ćemo, Treći je rješenje.

Ako bi bio ljubazan, a vjerujem da se mojoj molbi pridružuju mnogi, a posebno Hrvati, voljela bih da mi Dragan Čović odgovori – kako u njegovim vizijama izgleda ta nova institucionalna i teritorijalna organizacija BiH ili još detaljnije dokle sežu granice Trećeg eniteta.

Hoće li u njemu biti samo Hrvati iz Hercegovine? Šta ćemo s Livnom? Šta će biti s Hrvatima iz Srednje Bosne? Ono malo Hrvata u Republici Srspskoj?  Znači li to da će Čović, po uzoru na ratne vizionare, praviti sela poput Šuškova i inih što su po Hercegovini nicala nazor i danas zjape prazna.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ako me pitate na kraju što ne komentiram činjenicu da je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu sklopila ugovor o milionskoj suradnji sa kompanijom Igora Dodika, sina Milorada Dodika, reći ću kratko. Poput premijera Sarajevskog kantona Edina Forte.

Nije fer. Nisam spremna. Samo su mi na pameti Fadil i treći entitet.

Idi naVrh

Don't Miss