Štab CZ Novi Grad – Povećan broj zaraženih, ali je situacija pod kontrolom

28.07.2020.

Štab Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo održao je sedmu vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija uzrokovana Covidom-19, s obzirom na činjenicu da je u prethodnih 14 dana povećan broj zaraženih u Kantonu Sarajevu i u općini Novi Grad.

Sjednicom je rukovodio komandant Štaba CZ Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a pored članova Štaba, prisustvovale su dr. Merima Pašić, direktorica Doma zdravlja „Novi Grad“ i dr. Anisa Bajramović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KS i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koje su prezentirale informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Dr. Bajramović je kazala da je od početka epidemije, u općini Novi Grad registrirano ukupno 465 slučajeva Covid oboljenja, a da je 317 trenutno aktivnih.

– Na prvom mjestu po broju oboljelih je Općina Novo Sarajevo, zatim Stari Grad, Centar, dok je iza Novog Grada, na petom mjestu Općina Ilidža po broju oboljelih.  Što znači da nije tačna informacija objavljena u medijima, da su svi zaraženi iz općine Novi Grad. Zapravo se radi o tome da je Covid ambulanta Saraj – Polje jedina koja je radila vikendom, a gdje se upućuju pacijenti iz cijelog Kantona Sarajevo, tako da su svi ljudi čiji testovi su bili pozitivni na Covid-19 evidentirani kao stanovnici Novog Grada – navela je Bajramović.

Dr. Pašić je istakla da je u zadnjih mjesec više od 1.700 pacijenata prošlo preglede u ambulanti Covid u Saraj – Polju, i da od sutra počinje sa radom COVID ambulanta u Domu zdravlja „Vrazova“ tako da će ambulanta u Saraj – Polju raditi za potrebe općina Novi Grad i Novo Sarajevo, što će uticati na rasterećenje ove zdravstvene ustanove. Covid ambulanta u DZ „Vrazova“, primat će pacijente iz Starog Grada i Centra.   

Pašić je također je kazala da je evidentan sve veći broj oboljelih u Novom Gradu, ali da je situacija pod kontrolom. Ona je apelirala na stanovnišvo da se pridržavaju zaštitnih mjera, da obavezno nose zaštitne maske i drže odstojanje. Istakla je da postoji velika potreba za angažmanom jednog broja volontera u DZ „Novi Grad“ koji bi pomagali ljekarima porodične medicine, vršili bi unošenje podataka pacijenata, što ljekarima trenutno oduzima jako puno vremena.

Štab je donio zaključke da se putem Civilne zaštite Općine Novi Grad osigura jedan broj volontera koji će asistirati ljekarima u administrativnim poslovima u Domu zdravlja „Novi Grad“, kao i da se povećaju i poduzmu dodatne mjere kada je u pitanju nabavka dezinfekcionih sredstava, dezinfekcija javnih površina i dezinfekcija prilikom ulaska u javne objekte na prostoru općine Novi Grad.

Na sjednici je najavljen i ponovni početak rada ambulanti porodične medicine u MZ „Alipašin Most-II“ i u naselju „Miljacka“, od 1. augusta. Ambulanta „Alipašin Most-II“ će raditi tri puta u sedmici, dok će ambulanta Miljacka raditi dva puta u sedmici. Također je rečeno da DZ razmatra i mogućnosti skorog otvaranja ambulante u Bojniku, koja je bila zatvorena zbog nedostatka medicinskog kadra, saopćeno je iz Pressa Općine.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss