Košarac: Očekujem da Hrvatska produži rad fitosanitarnih inspektora na granici

15.07.2020.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da su poduzete mjere radi rješavanja problema poljoprivrednih proizvođača u BiH koji su izvozno orijentisani.

– U nastojanju da riješimo problem sa kojim su suočeni domaći poljoprivrednici prilikom izvoza robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, proteklih dana preduzeli smo niz koraka kako bismo sve relevantne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Ambasade Hrvatske u BiH, Ambasade BiH u Hrvatskoj i Misije BiH pri EU, obavijestili o potrebi produženja radnog vremena i omogućavanja rada subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na kojima se vrši promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije – naveo je Košarac.

Dodao je da ga je danas Državni inspektorat Hrvatske zvanično obavijestio da je moguće donijeti odluku o produženju radnog vremena i rada subotom fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prijelazima na način da radno vrijeme radnim danima bude o 7.00 do 19.00 sati, a subotom od 7.00 do 15.00 sati.

Košarac je rekao da očekuje da će nadležni organi Hrvatske definitivno usvojiti tu odluku, koja bi značila pozitivan odgovor na zahtjeve udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Nova Sela, kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta.

– Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će nastaviti aktivno raditi na rješavanju poteškoća sa kojima su suočeni domaći poljoprivrednici. Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU. Iskreno se nadam da ćemo u konkretnom slučaju imati pozitivan ishod na zadovoljstvo domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentisani – rekao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss