Francuska zbog epidemiološke situacije skromno obilježila Dan Bastille

14.07.2020.

Francuska je u utorak održala skromne ceremonije proslave Dana Bastille, bez uobičajenih tenkova i vojnika koji paradiraju pariškom centralnom avenijom Champs Elysees, ustuknuvši tako pred epidemijom COVID-19 koja još pogađa Evropu.

Umjesto toga, predsjednik Emmanuel Macron, stojeći na zadnjem dijelu vojnog džipa, prolazio je pokraj vojnika svrstanih u skladu s pravilima fizičke distance na trgu Place de la Concorde nakon leta vojnog aviona.

– Želim da kompletna Francuska, sa svojom vojskom, oda snažnu počast zdravstvenim radnicima i onima koji su, u svim sektorima, omogućili nastavak javnog, društvenog i ekonomskog života – izjavio je Macron u poruci objavljenoj uoči parade.         

To je prvi put od 1980. da se redovna godišnja parada ne održi duž Champs Elysees.

Publici danas nije bilo dopušteno da dođe u blizinu Place de la Concorde, najvećeg pariškog trga, kako bi se izbjeglo širenje bolesti koja je odnijela najmanje 30.000 ljudskih života u Francuskoj.

Parada je počela tradicionalnim nadlijetanjem aviona francuskog zrakoplovstva koji su izbacivali dim plave, bijele i crvene boje francuske zastave. Dostojanstvenici su na tribinama posmatrali ceremoniju i bili su na propisanoj distanci jedan od drugog.

Dan Bastille ili Nacionalni dan Francuske, datira od revolucije iz 1789. godine. Toga su dana građani upali u tvrđavu Bastille, koja je služila kao zatvor i postala je simbol okrutne vladavine francuske monarhije, prenosi Reuters.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss