5c8d38c7d2ef6b46d7e282f13cb8799e
5c8d38c7d2ef6b46d7e282f13cb8799e

Nikola Špirić: Usvojiti budžet i ne ugroziti održavanje izbora

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) kazao je danas novinarima u Sarajevu da će tokom svog predsjedavanja taj dom nastaviti rad u svim segmentima poput kretanja BiH ka Evropskoj uniji, ali i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Potvrdio je i da će dinamika sjednica biti kao i do sada te da će se održavati jednom mjesečno ukoliko ne bude potrebe za više sjednica, dodajući da prema njegovim informacijama niti jedan pristigao materijal ne čeka na razmatranje.

Budući da je za srijedu, 8. jula, najavljena sjednica Doma naroda PSBiH, Špirić je izrazio nadu da će na toj sjednici biti usvojen budžet za ovu godinu kako ne bi bilo ugroženo održavanje Lokalnih izbora, kao i izmjene Izbornog zakona koje se tiču provedbe izbora u Mostaru, nakon sporazuma koji su o tome postigli politički lideri.

Govoreći o prioritetima koje je definirala Evropska komisija u smislu približavanja BiH Evropskoj uniji, Špirić je naglasio da se ti prioriteti, a na čijem ispunjenju će raditi i Dom naroda PSBiH, tiču zakona o javnim nabavkama, zakona o sukobu interesa, zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te strategije za procesuiranje ratnih zločina i druga pitanja.

Ocijenio je da je u narednom periodu potrebno uspostaviti sinergiju institucija u smislu zajedničkog djelovanja kada je borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u pitanju.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

U BiH do danas potvrđeno 5.458 slučajeva oboljenja od korona virusa

Naredna vijest

Porezna uprava FBiH izvršila 183 kontrole i otkrila 38 neprijavljenih radnika