ea73ea8e9abc43d36fd79ca6a5156dfa
ea73ea8e9abc43d36fd79ca6a5156dfa

Turković sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja SEECP-a

25.06.2020.

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sudjelovala je danas na online sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je održan pod predsjedanjem Prištine tom regionalnom inicijativom.

Pored ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a, na sastanku su sudjelovali i europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Olivér Várhelyi i generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu. Sastanak je protekao u veoma konstruktivnom tonu, svi učesnici su naglasili potrebu jačanja regionalne suradnje i povezanosti, te su izrazili zahvalnost predstavnicima EU na podršci u realizaciji konkretnih akcija i inicijativa.

Ministrica Turković je istaknula da je pandemija COVID-19 jedan od najvećih izazova današnjeg vremena, zbog čega zdravstveni, obrazovni, gospodarski i sigurnosni sektori moraju biti dodatno unaprijeđeni. Izrazila je uvjerenje da će zemlje regije, koje se još uvijek suočavaju s učincima pandemije uspjeti kontrolirati situaciju i nositi se s njom.

Osvrnuvši se na povezanost u regiji, glavnu temu prethodnog, bosanskohercegovačkog predsjedanja SEECP-om, podsjetila je da se radi o povezanosti u mnogo širem kontekstu od infrastrukturne povezanosti, poput digitalne povezanosti i umrežavanja, unapređenja poslovnih veza, kulturne razmjene, jačanje veza između mladih itd. Povezanost je također u uskoj vezi s procesom pomirenja i rješavanjem preostalih sporova i otvorenih pitanja. Treba je promatrati i kao preduvjet za brži gospodarski rast, modernizaciju, provedbu ciljeva održivog razvoja i sveukupni prosperitet građana jugoistočne Europe.

– Što se tiče puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji, potpuno smo svjesni svojih obaveza i ostaje nam fokus na 14 prioriteta koje je Europska komisija utvrdila u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Za očekivati je da će njihova provedba biti dijelom otežana s obzirom na vanredne okolnosti nastale uslijed pandemije. Ipak, članstvo u EU ostaje strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, te stoga ne smijemo dopustiti da COVID-19 ili neke druge društveno-političke prilike negativno utječu i uspore naš napredak na europskom putu – naglasila je Turković.

Istaknula je da migrantska kriza predstavlja još jedan izazov za BiH, ali i cijelu SEECP regiju.

– Trebamo dati sve od sebe da u potpunosti slijedimo Marakešku deklaraciju, Globalni sporazum o migracijama, podržimo sigurne i uređene migracije, i da se borimo protiv svih vrsta ilegalnih prolazaka kroz našu regiju – navela je ona.

Dodala je da to pitanje treba razmotriti i riješiti na globalnoj razini. Kada je riječ o migracijama, upozorila je na problem egzodusa mladih i sredovječnih dobro obrazovanih ljudi iz zemalja regije što bi u budućnosti moglo dovesti do ozbiljnih posljedica.

Na kraju obraćanja ministrica je naglasila važnost partnerstva i konstruktivne uloge Vijeća za regionalnu suradnju u svim inicijativama SEECP-a. Čestitala je Prištini na uspješnom jednogodišnjem predsjedanju SEECP-om, te Ankari zaželjela uspjeh u budućem predsjedavanju, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss