23097dad6729cadb2d7b471b77a6e4e7
23097dad6729cadb2d7b471b77a6e4e7

Sabini Ćudić dodijeljena nagrada za Slobodu govora zbog ukazivanja na zlostavljanje djece u Zavodu Pazarić

25.06.2020.

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić šokirala je bosanskohercegovačku javnost prošle godine kada je pokazala fotografije djece s poteškoćama u razvoju vezane za krevete u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe prepoznala je značaj ovakvog istupa, te je danas za hrabrost i služenje javnom interesu uručila nagradu za Slobodu govora Ćudić.

Fotografije koje prikazuju kako uposlenici Zavoda Pazarić tretiraju djecu s poteškoćama u razvoju objavljene su 20. novembra 2019. godine. Djeca su ležala na svojim krevetima ili na podu s vezanim rukama i nogama posteljinom i konopcima. Jedno dijete je bilo vezano za radijator, dok je drugo sjedilo i plakalo na krevetu svezanih ruku.

“Ova situacija se može shvatiti kao moderno ropstvo” –  rekla je Ćudić dok je pokazivala fotografije na konferenciji za novinare. Sljedećeg dana 1.000 ljudi protestiralo je pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Osim Koalicije, odavanju priznanja Ćudić pridružile su se i Fondacija INFOHOUSE i Centar za zastupanje građanskih interesa.

“Ovo je bio državani skandal koji nas je sve naljutio” – kazala je direktorica Fondacije INFOHOUSE Dženana Alađuz. “Ćudić zaslužuje našu najiskreniju zahvalnost za otkrivanje dešavanja u ovoj ustanovi. Nadamo se da će, zahvaljujući njenim naporima, uslijediti pozitivna promjena”. 

“Sabina Ćudić je državna heroina – jasno i jednostavno” – rekao je koordinator koalicije Mark Worth.

Nagradu za slobodan govor svake godine dodjeljuju Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe i Europski centar za prava zviždača. Međunarodni dan zviždača je dan kada svijet odaje počast građanima/kama koji/e imaju integritet i hrabrost prijaviti nedolično ponašanje, dok drugi šute.

(Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss