M.K.: Potrebna su mi dva negativna testa na koronavirus za povratak svakodnevnom životu

24.06.2020.

Novi val koronavirusa zahvatio je i Bosnu i Hercegovinu. Broj oboljelih u dosta bh. gradova je svakodnevno u porastu, ali „sreća u nesreći“ jeste da se ovog puta radi o dosta blažim ili skoro nepostojećim simptomima. Razgovarali smo sa Sarajkom M.K. koja nije imala niti jedan tipičan simptom ovog virusa, ali ju je ipak dočekao pozitivan nalaz testiranja. Za naš portal objasnila je kako izgleda testiranje, na koji način je javila bliskim ljudima i poslodavcima ovu vijest, te kako su savjeti doktora, ustvari, isti kao i za običnu prehladu.

INTERVIEW.BA: Kako ste saznali da ste pozitivni na koronavirus?

M.K: Odlučila sam da se testiram kada sam saznala da osoba sa kojom sam imala bliži kontakt je pozitivna na koronavirus. Prva pomisao kada su rekli da sam pozitivna na koronavirus mi je bila: „Jel’ me zezate, je li stvarno to moguće?“. Nisam jednostavno mogla povjerovati u to što mi govore. Nisam imala nikakve simptome, nemam ih ni danas hvala Bogu, dobro se osjećam, ali eto, kažu da sam pozitivna na koronu.

INTERVIEW.BA: S obzirom da živite sa porodicom i da radite, kako je Vaše okruženje reagovalo na informaciju da ste oboljeli od koronavirusa?

M.K: Kada sam javila bližim članovima porodice, nisu mogli da vjeruju. Nije im bilo svejedno i jako su se uplašili. Meni je bilo jako teško javiti im jer sam znala da će ih to zabrinuti, ali morala sam. Šok i nevjerica su bile reakcije kada sam poslodavcima javila na neću na posao, te da ću uzeti bolovanje. Bilo je različitih mišljenja jer neki vjeruju da virus postoji i prepali su se, dok je bilo i onih koji sumnjaju u njegovo postojanje.INTERVIEW.BA: Objasnite nam kako izgleda testiranje? Je li bezbolno i koliko dugo se čekaju rezultati?

M.K: Testiranje je bezbolno, uzima se bris nosa i rezultati budu gotovi za dan do dva. Sam proces testiranja nije strašan, ali opet je sve to nekako stresno, pogotovo čekanje rezultata.

INTERVIEW.BA: Koje ste preporuke zdravstvenih radnika dobili?

M.K: Preporuke zdravstvenih radnika su bile da ostanem kući, jačam imunitet što više i naravno da izbjegavam kontakt sa drugim ljudima, dakle, samoizolacija. Kada je riječ o ishrani, ne razlikuje se od obične prehlade: što više voća i povrća, vitamina C, čajeva,…

INTERVIEW.BA: Koliko testova treba biti negativno da biste znali da ste ozdravili i da li će Vam život izgledati drugačije kada dođe do toga?

M.K: Za izlazak iz izolacije i vraćanju svakodnevnim obavezama, druženju sa ljudima te povratku na posao, potrebna su mi dva negativna testa. Kada nemate nikakvih simptoma, a kažu vam da ste pozitivni na koronu, sve vam je to nekako čudno i nevjerovatno, mislite da se neko šali s vama, i samo jedva čekate da to sve prođe i da nastavite normalno živjeti, pa tako i ja. Nadam se da će ovo sve što prije proći, da će dva testa koja još moram obaviti pokazati negativne rezultate i da ću moći normalno nastaviti živjeti, raditi i družiti se sa porodicom i dragim ljudima.

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss