Informaciju o stanju na terenu su podnijeli komandant štaba i gradonačelnik Jasmin Imamović te predstavnici Službe civilne zaštite, Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ i Službe za inspekcijske poslove, koji su obišli teren i konstatovali da je u pojedinim dijelovima grada Tuzle situacija izuzetno složena te da treba poduzeti dodatne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje, životi i imovina građana.

Na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnik Grada Tuzle je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta na području grada Tuzle, počev od 22. juna 2020. godine. Ova Odluka podrazumijeva da će službe zaštite i spašavanja Grada Tuzle nastaviti intenzivne aktivnosti na sprečavanju štetnih posljedica do kojih može doći uslijed prirodne nesreće.

– Apeluje se na građane da sa svoje strane poduzmu maksimalne mjere za ublažavanje eventualnih posljedica od poplava i klizišta, a posebno da obilaze teren oko svojih objekata, te da o svakoj eventualnoj opasnosti obavijeste Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123 – vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla.

(Faktor.ba/Interview.ba)