Sud BiH odredio pritvor Ademu Kostjerevcu

22.06.2020.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor optuženom Ademu Kostjerevcu koji se tereti za ratne zločine. Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže dvije godine od trenutka lišenja slobode optuženog, odnosno najkasnije do 19. juna 2022. godine ili drugačije odluke suda.

Optužnica Tužilaštva od 8. aprila 2015. godine, koja je potvrđena dana 14. aprila 2015. godine tereti optuženog Adema Kosterjevca da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ).

On je optužen da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Vojne policije i Muslimanske brigade Zvornik, Armije BiH, u periodu od 18. septembra 1992. do 4. oktobra 1992. godine, na području opštine Zvornik postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) i c) i čl. 27. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, tako što je za vrijeme rata prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila srpske nacionalnosti.

 

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države izručile su ga Bosni i Hercegovini 18. juna ove godine.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss