2889860b95c57c365e47da8d03867e0b
2889860b95c57c365e47da8d03867e0b

Ministri obrane NATO-a usvojili operativni plan za slučaj drugog vala pandemije

Ministri obrane članica NATO saveza donijeli su u četvrtak plan djelovanja u slučaju drugog vala pandemije covida-19 kao i smjernice za jačanje spremnosti u slučajevima novih kriza za područja od energetike do sigurnosti lanaca opskrbe.

Ministri su na videokonferenciji posvećenoj pripremi za potencijalni drugi val pandemije koronavirusa, kao i potpori NATO-a saveznicama i partnerima u odgovoru na tu krizu, donijeli odluku o operativnom planu NATO-a koji među ostalim uključuje i stvaranje zaliha medicinske opreme i namjenskih fondova koji bi se mogli koristiti za žurne nabavke neophodne opreme, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

U nastavku dvodnevne sjednice započete u srijedu također su odobrili i ažurirane NATO smjernice za nacionalne otpornosti koje pokrivaju područja poput energetike, transporta i telekomunikacija, a reflektiraju se na prijetnje koje dolaze s kibernetičkog područja, na pitanja sigurnosti lanaca opskrbe, kao i vlasništva i kontrole.

Taj dokument članicama omogućava bolju pripremljenost u slučajevima novih kriza, ali i brži oporavak kad se krize već dogode.

Na početku sjednice je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predstavio objedinjeno izvješće o bolesti covid-19 koje je poslužilo kao podloga za raspravu.

U izvješću je istaknuto sve što je NATO učinio u odgovoru na pandemiju, kao i ulogu koju su u navedenim aktivnostima imale oružane snage saveznica u potpori civilnim institucijama.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Nikšić: Model B najgore rješenje za Mostar

Naredna vijest

Porezna uprava FBiH zapečatila 71 objekat