238b70417b078139686fe2202ef3110c
238b70417b078139686fe2202ef3110c

Udruženje “Momentum”: Moja škola je sigurno mjesto, stop nasilju u školama

09.06.2020.

Moja škola je sigurno mjesto, stop nasilju u školama, je projekt Udruženja “Momentum”, koji nudi psihološko savjetovanje za učenike i roditelje.

 

U državi gdje je svako treće dijete žrtva vršnjačkog nasilja, ukazuje da su potrebne hitne promjene. Stanje je zabrinjavajuće i  moramo krenuti od početka, ali prvo i najvažnije je  pomoći onima koji nas najviše trebaju – djeci, žrtvama nasilja. Spriječiti posljedice, pomoći i savjetovati, zadatak je koji svi u dječijem okruženju moraju imati, a najvažnije je spriječiti najgore, poruka je iz Udruženja “Momentum” čiji projekt “Moja škola je sigurno mjesto – stop nasilju u školama” ima za cilj pružiti sigurnost i utjehu žrtvi vršnjačkog nasilja.

 

U sklopu programa Udruženje je pokrenulo psihološku podršku i savjetovanje putem telefona za učenike i njihove roditelje sa područja općine Stari Grad Sarajevo, jer je novonastala situacija, prouzrokovana pandemijom COVID-19, promijenila život mnogih i stvorila dodatne probleme, pa i psihičke poteškoće u svakodevnom funkcionisanju.

 

Usluge psihološkog savjetovanja i podrške bit će dostupne putem sljedećeg broja telefona: 062 203-134, svakim danom u vremenu od 15:00-20:00, u periodu od 25.05. do 30.06.2020. godine, a pružat će je visoko kvalifikovani stručnjaci iz oblasti medicine i mentalnog zdravlja.

 

 

Alem Ćesir, predsjednik Udruženja “Momentum” naglašava kako najveću zahvalnost duguje Evropskoj uniji koja finansira projekt, te zahvalnost na nesebičnoj podršci i pomoći implementatoru programa UNDP-u.

 

 

– Osim savjetovanja koje smo prokrenuli zbog novonastale situacije, a nadamo se da će olakšati roditeljima i učenicima, radimo odlične stvari koje mogu pridonijeti prevenciji ovog problema. U sklopu programa izradili smo i šest web stranica za šest osnovnih škola sa područja općine Stari Grad, gdje učenici i roditelji mogu naučiti kako uspješno prevenirati vršnjačko nasilje sa posebnim naglaskom na prevenciju cyber-nasilja – rekao je Ćesir.

 

 

Iz Udruženja se nadaju da će psihološko savjetovanje i podrška učenicima i njihovim roditeljima, pomoći u prevenciji vršnjačkog nasilja koje je postalo najveći problem u osnovnim i srednjim školama u BiH.

 

 

Projekat se realizira u saradnji sa Općinom Stari Grad u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Interview.ba)

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss