3628ae30f5ef69b20b98dfdf931e7acf
3628ae30f5ef69b20b98dfdf931e7acf

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade osudio policijske napade na novinare

02.06.2020.

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade izrazio je podršku novinarima koje je policija maltretirala i napala dok su pratili prosvjede zbog smrti Georgea Floyda prilikom uhićenja.

Novinari su napadnuti na prosvjedima širom SAD-a koji su buknuli zbog smrti Floyda, 46-godišnjeg crnca koji je umro pri uhićenju nakon što mu je policajac gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Policija namjerno puca na novinare gumenim mecima, šprica ih suzavcem i paprenim sprejom, stoji u izvješću Odbora izvjestitelja za slobodu tiska (RCFP), objavljenom u nedjelju.

Odbor je osudio “napade na slobodno i neovisno novinarstvo i njegovo gušenje”. Novinarstvo je ključno za demokraciju koja se temelji na informiranim građanima, podsjetili su.

Izvjestitelj CNN-a Omar Jimenez uhićen je 29. svibnja za vrijeme prijenosa uživo prosvjeda u Minneapolisu unatoč tome što je policiji pokazao novinarsku iskaznicu i kazao im da će se udaljiti.

U Louisvilleu su u petak navečer novinarka Kaitlin Rust i fotoreporter James Dobson pogođeni plastičnim kuglicama s paprenim sprejom koje je navodno ispalila policija, piše New York Times.

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade poziva vlasti da pokrenu istragu o tim incidentima i sankcioniraju odgovorne.

– Ključno je da novinari sigurno obavljaju ključnu, prvim člankom Ustava zaštićenu zadaću izvješćivanja o javnim događajima u vrijeme dubokih podjela i napetosti u društvu – stoji u izvješću odbora.

(N1, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss