NSRS: Vladajuća većina predložila 17 zaključaka, odbacuju Rezoluciju PD PSBiH

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) predložili su 17 zaključaka, u kojima se odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH na sjednici 20. maja.

Navodi se da Rezolucija “ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

– Konstatujemo da je Predstavnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi se u zaključcima klubova poslanika SNSD, DNS, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS, SP i nezavisnih poslanika.

Tvrde i da je neprihvatljiv sam naziv rezolucije, “jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH”.

U zaključcima, o kojima bi trebalo da se glasa po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština RS poziva sve u BiH da “istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

– Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada – stoji u zaključcima.

Za poslanike vladajuće većine u RS-u neprihvatljiva je i bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistemski genocid.

Također, između ostalog, dodaje se i da entitetski parlament ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Dugog svjetskog rata.

– Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput ‘Blajburga’ od strane vlasti Republike Hrvatske. Smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ – stoji u predloženim zaključcima vladajuće većine RS.

Parlament će, dodaju, formirati parlamentranu delegaciju koja će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela „Jasenovačke građe“ koja se tamo nalazi.

Da je Narodna skupština RS izašla iz okvira svojih nadležnosti današnjom sjednicom, koja je sazvana u vezi s Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenom u Predstavničkom domu Paralementarne skupštine Bosne i Hercegovine – upozorio je prethodno poslanik SDA u entitetskom parlamentu Senad Bratić.

Govoreći uime poslaničke grupe „Zajedno za BiH“, Bratić je naveo da je entitetski parlament ovom sjednicom gubi vrijeme i energiju, koju bi trebalo iskoristiti da se bavi posljedicama koje je izazvala pandemija koronavirusa.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Građani zaustavili početak radova na mini hidrocentralama

Naredna vijest

Odbor za dodjelu Pulitzerove nagrade osudio policijske napade na novinare