dd62d93d09a743c7fdc517f972119cd7
dd62d93d09a743c7fdc517f972119cd7

Skaka: Sarajevo svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije

08.05.2020.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je danas da osuđuje svaki vid fašizma, komentarišući najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, a koja bi se u organizaciji Crkve trebala održati u spomen na kvislinšku ustašku vojsku Nezavisne Države Hrvatske.

“Kao gradonačelnik Sarajeva i kao građanin prvi sam oštro osudio najavljeni događaj i svaki vid promocije fašizma i fašističkih simbola kakve smo gledali proteklih godina na komemoracijama u Bleiburgu. Pozivam zato SDP i Našu stranku da ne iznose lažne informacije u javnost i ne unose dodatni nemir među građane”, istakao je Skaka.

Skaka je kazao kako je Sarajevo svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije.

“To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski”, naveo je.

“Očekujem da svi, pa i katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti”, poručio je te rekao da je Sarajevo grad antifašističkih tekovina i da će već sutra, 9. maja na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, odati počast žrtvama fašizma na spomen-obilježjima.

“Vrijeme kada su vlasti mogle zabranjivati vjerske obrede je prošlo. Naša obaveza je da javno osudimo najavljeni čin i ukažemo organizatoru da na ovaj način vrijeđaju hiljade žrtava fašističke NDH u Sarajevu”, naglasio je gradonačelnik Sarajeva.

“Također, smatram da se i nevinim žrtvama komunističkog režima treba odati počast na dostojanstven način. Takvih žrtava ima i bilo je i u Bosni i Hercegovini”, kazao je.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss