f1deff25ec7eea067963ce45c9ea770b
f1deff25ec7eea067963ce45c9ea770b

Izetbegović čestitao Dan zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

08.05.2020.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, kazavši da je 9. maj dan koji svojom simbolikom nosi niz veoma značajnih poruka.

– To je datum kada se sjećamo pobjede savezničkih armija, među kojima su bili i bosanskohercegovački partizani, nad vojnim silama fašizma koje su terorizirale evropski kontinent, s namjerom da čitave narode istrijebe s lica zemlje i da, umjesto jednakosti i pravde, uvedu princip sile i dominacije kao jedini princip koji treba da uređuje odnose među ljudima i državama – kazao je.

Borba za ravnopravnost država i ljudi, a protiv podjela na temelju rasne i etničke pripadnosti, predstavlja temelj Evropske unije, dodao je Izetbegović, koja je Schumannovom deklaracijom formirana 9. maja kao mirovni projekat koji ostaje najbolja nada za budućnost kontinenta.

Kako je naglasio, da pobjeda nad fašizmom nije završena 9. maja 1945. godine, pokazao je upravo slučaj Bosne i Hercegovine gdje je 47 godina poslije izrečenog „nikad više“ ponovo počinjen zločin genocida.

– Jedina vojna snaga koja se, od početka do kraja suprotstavljala agresiji i genocidu u BiH, bila je Armija Republike BiH, u kojoj posebno mjesto zauzimaju zlatni ljiljani – istaknuo je Izetbegović.

Borba savezničkih armija i Armije Republike Bosne i Hercegovine podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga, ističe, te da jedino takva vrsta snage može zaustaviti fašističke projekte, a ovo je jedna od najvažnijih lekcija tih historijskih perioda.

Upozorava da i danas neki pokušavaju rehabilitirati fašističke projekte, te je važno da energično se suprotstavimo tome.

– Osjetljivost koju svi pokazuju kada se pokušavaju izjednačiti strane u Drugom svjetskom ratu mora biti ista i u slučaju kada se pokušava izjednačiti Armija RBiH s agresorskim vojskama, kao i kada se pokušavaju pripisati i izjednačiti zločini na svim stranama u BiH. Naša civilizacijska obaveza je da se dosljedno suprotstavljamo takvim pokušajima – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss