26bae1d414124829eb7f2de218b74a38
26bae1d414124829eb7f2de218b74a38

Zabrana za privatne stomatološke ordinacije i dalje traje: Nećemo milostinju, već da radimo

07.05.2020.

Privatnim stomatološkim ordinacijama zabranjen je rad od 18. marta zbog pandemije koronavirusa, a trenutno ne postoje zvanične najave kada bi moglo doći do njihovog ponovnog rada. Građani su zato uskraćeni za liječenje stomatoloških problema već mjesec i po dana, dok predstavnici ovog sektora najavljuju i tužbe i traženje osnovnog prava na rad pred Ustavnim sudom BiH.

Naša sagovornica je samo jedna od mnogih koja u periodu koronavirusa nije uspjela dobiti uslugu liječenja svog zuba, tačnije popravljanja plombe, kod svog zubara u Sarajevu.

– Godinama idem kod istog zubara jer mu vjerujem i uvijek uradi dobar posao. Međutim, kada sam imala problem s plombom prije sedmicu dana, nisam uspjela doći do njega jer ordinacija i dalje ne radi, niti je imao informaciju kada će doći do ponovnog otvaranja – navodi nam ona.

Kaže da će radije strpljivo sačekati ponovno otvaranje stomatološke ordinacije.

Ipak, nadležni do sada nisu dali zvaničan datum kada bi moglo doći do toga. 

Mirsad Tokić, predsjednik Stomatološke komore FBiH, za Interview.ba kaže da ne zna koji su razlozi jer ovaj sektor ne može i dalje otvoriti vrata svojih ordinacija. 

Podsjetimo, Federalni štab civilne zaštite je  29. aprila donio naredbu kojom se dozvoljava ponovni rad zdravstvenih ustanova, privatnih i javnih, osim stomatoloških ordinacija.

– Ustav svake države garantuje svakom pojedincu, građaninu, da radi i živi od svog rada,a  nama je uskraćeno to pravo. Pravi razlog zaista ne znam. Ali, ako dođemo u tu situaciju da moramo tražiti zaštitu svojih osnovnih ljudskih prava, to ćemo i učiniti – poručuje on.

Kaže da je siguran da će dobiti ovaj postupak pred Ustavnim sudom BiH i Sudom za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu, te će tražiti i nadoknadu „svake marke koju smo izgubili zabranom i prestankom rada“.

– Privatni stomatološki sektor ne traži milostinju, to što nam država nudi korona-zakonom je kap vode u moru koliki su troškovi i koliki će biti  gubici. Mi ne tražimo ništa osim da nam se dozvoli da živimo od svog rada – pojašnjava Tokić.

Govoreći o korona zakonu koji je Vlada FBiH nedavno usvojila, kaže da ima svojih manjkavosti koje će se na kraju odraziti sigurno na realni sektor koji priređuje, a trenutno mu je zabranjen rad.

Predsjednik doktora stomatologije privatne prakse u FBiH Adem Salihagić prethodno se oglasio, te rekao kako ova profesija predstavlja jednu od najvećih opasnosti za prenošenje virusa Covid-19. 

– Na području Federacije FBiH ima preko 2.000 privatnih registrovanih stomatoloških ordinacija, sa oko 6.000 uposlenih doktora stomatologije, asistenata, zubnih tehničara, sestara, rtg tehničara i nemedicinskog kadra. Nameće se pitanje kako hitno pomoći vlasnicima privatnih stomatoloških ordinacija kako ne bi došlo u pitanje otpuštanje zaposlenih? – naveo je, između ostalog.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss