Savjeti za trudnice u vrijeme pandemije

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) preporučuju trudnicama, u vrijeme ove ali i svake druge pandemije, da poduzmu mjere predostrožnosti za sprečavanje infekcije, slijedeći uobičajene preporuke za stanovništvo.

– Da bi lakše pobijedili strah od dobivanja koronavirusa, neophodno je organizirati aktivnosti, u toku cijelog dana, u okviru mogućnosti koje postoje tokom boravka u kući. Povećanjem lične odgovornosti, smanjuje se i količina straha i poduzima niz mjera koje će smanjiti šansu za obolijevanje. Držite se uputa o ostanku u kući i smanjenju bliskog kontakta – ističe se.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ističu da je važno znati kako se nivo stresa ne prenosi direktno sa majke na bebu, da posteljica proizvodi supstance koje štite bebu od previše stresa, te da će do vaše bebe doći samo oko deset posto kortizola (hormona stresa).

U slučaju posjete zdravstvenoj ustanovi stručnjaci savjetuju držanje rastojanja u čekaonici, pratiti smjernice zdravstvene ustanove da bi zaštitili sebe, a i druge.

Svaka je trudnoća različita pa je tako normalno osjećati tugu, bijes ili ljutnju u kriznoj situaciji. Stres u ovoj situaciji je očekivan, ali treba pokušati ga kontrolirati, tako što će se voditi računa o fizičkom i mentalnom zdravlju.

Naglašavaju i pravilnu ishranu, značajnu posebno u trudnoći. Svakodnevnom raznovrsnom prehranom omogućit će se ravnomjeran unos hranjivih materija potrebnih za razvoj bebe, ali i poboljšati imunitet trudnice.

– Trudnice treba da uzimaju manje količine hrane, u češćim intervalima. Iako povećane kalorijske potrebe, potrošnja je značajno smanjena zbog boravka u kući – navodi se.

Neophodno je piti i dovoljno vode, u toku dana. Trudnica treba da pije između pet i osam čaša vode, dnevno. Najbolje u malim gutljajima, poslije obroka. Redovno vježbanje, najmanje dva puta u sedmici, omogućava trudnicama prevenciju problema s lokomotornim sistemom, pomaže tijelu u prilagođavanju na porast tjelesne težine.

Rekreativne programe potrebno je dogovoriti s ginekologom koji vodi trudnoću, prilagođeno tromjesečjima trudnoće. Ograničiti trajanje vježbi, na 15 do 20 minuta. Trudnice koje se nisu ranije bavile rekreativnim programima vježbanja, trebalo bi da pričekaju završetak prvog tromjesečja da bi započele s vježbanjem.

Iz INZ savjetuju odmor i dovoljno sna jer ‘nedovoljna količina sna narušava imunitet’.

Ističu da su očevi podrška majci i bebi, i prije rođenja djeteta. Stoga savjetuju ‘brinite jedni o drugima, pridržavajte se mjera opreza, posvetite se zajedno pripremi za dolazak novog člana porodice’.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Primjer iz susjedstva: Pojedini hrvatski gradonačelnici smanjili plate sebi i zaposlenima

Naredna vijest

Dva italijanska vojna liječnika bit će angažirani u BiH