5f57cbaf94ad4cfa6e1005f32fe4e79c
5f57cbaf94ad4cfa6e1005f32fe4e79c

Primjer iz susjedstva: Pojedini hrvatski gradonačelnici smanjili plate sebi i zaposlenima

06.05.2020.

Nekoliko hrvatskih gradonačelnika/ca uvidjelo je tešku situaciju izazvanu koronavirusom, te su sami počeli sa mjerama štednje. Neki od njih su smanjili plate za 20 posto, neki za 15 do 50 posto, a pojedine naknade za rad u upravnim vijećima iznose samo jednu kunu!

Sa striktnim mjerama štednje i rezanjem svih nepotrebnih gradskih rashoda prva je krenula gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Obustavila je privremeno sve natječaje za financiranje manifestacija, programa i projekata udruga, te najavila smanjenje plaća u gradskoj upravi za 20 posto.

– Na nama dužnosnicima je velika odgovornost da prvo osiguramo zdravlje i sigurnost, a i da poduzmemo mjere za barem donekle normalno funkcioniranje svojih gradova u ovim teškim vremenima. Imamo odgovornost i za sve naše građane i poslovne subjekte. Zato svakodnevno donosimo mjere u cilju očuvanje bar neke stabilnosti gradskog proračuna. Radimo korak po korak, prvo donosimo odluke koje će obuzdati rashodovnu stranu proračuna. Sve ostale mjere donijet ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i nakon što nam razmjeri štete budu poznatiji. Mjere neće biti populističke već zaista usmjerene prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi – ističe gradonačelnica Ivana Marković.

I Ante Bilić i Grad Trogir odlučili su se za jake mjere štednje, počevši od vlastitih plaća. U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%.

Nadalje, smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%, kao i za upravna vijeća. Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture), povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći, te suspendira financiranje svih manifestacija. Već ranije je ukinuta naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

– Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti. Pratit ćemo što se događa i ovisno o razvoju situacije, donijeti i dodatne mjere. Dogovaramo način i postotak umanjenja komunalne naknade s obrtnicima – ističe gradonačelnik Bilić.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je volonter i ne prima gradsku plaću, a u nizu mjera štednje preporučio je gradskim ustanovama smanjenje naknada za rad u upravnim vijećima na 1 kunu, kao i da se ne isplate uskrsnice, regres i druge nagrade zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima. Nema novih zapošljavanja ni službenih putovanja.

(dalmacija.hr, interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss