d0ce8aa867996ac1cacd48b4755ead15
d0ce8aa867996ac1cacd48b4755ead15

Sindikati: Pandemija korona virusa nije opravdanje za ukidanje radničkih prava

Iz Konfederacije sindikata Republike Srpske (RS) upozorili su danas da pandemija koronavirusa ne može biti opravdanje vlastima, direktorima ili rukovodiocima u tom bh. entitetu da radnicima uskrate prava koja im pripadaju po zakonu.

Tvrde da su u posljednje vrijeme prisutni veliki pritisci na one sindikalce koji su i u ovom vremenu stali u odbranu radničkih prava.

– Obaveza svakog poslodavca je da u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima obezbijedi sve uslove za zdrav i siguran rad zaposlenih. Simptomatično je to da se pritisci dešavaju u momentu kada se naše kolege i svi mi borimo za zaštitu zagarantovanih prava i primjenu važećih kolektivnih ugovora, kao i za zaštitu zdravlja svojih članova i svih radnika RS – naveli su saopćenju.

Pozivaju vlasti RS-a da odmah preduzmu sankcije prema onima koji su umanjili prava zaposlenih, te ističu da je žalosno da pojedini načelnici i gradonačelnici neće da primijene odredbe kolektivnog ugovora.

– Uprava ‘Elektroprivrede RS’, umjesto da nagradi svoje rudare, montere, rukovaoce, blokovođe, kotlovođe, mehaničare i druge koji u ovim vremenima izlažući opasnosti i sebe i svoje porodice, danonoćno rade kako bi proizveli električnu energiju, donosi odluke o umanjenju njihovih zarada, obustavi plaćanja toplog obroka, regresa, prekovremenog rada i slično a sve u cilju konsolidacije preduzeća – tvrde iz Konfederacije sindikata RS.

Dali su podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS koji je, na osnovu informacija dobijenih od svojih članova iz UKC Banja Luka i bolnice Doboj, izrazio zabrinutost za zdravlje osoblja i pacijenata u UKC-u te pozvao nadležne da preduzmu neophodne korake.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Čeka se dozvola za početak rada: GRAS obavio testne vožnje tramvaja i trolejbusa

Naredna vijest

Ministarstvo civilnih poslova BiH kreće u drugi val borbe protiv korona virusa