a633cbb0d187fef70bb7179117718cb9
a633cbb0d187fef70bb7179117718cb9

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica

04.05.2020.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici sa 32 glasa „za“, 15 „protiv“ i 3 „suzdržana“ usvojio Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Izaslanici su usvojili  i Odluku o prihvaćanju zaduženja sa Svjetskom bankom i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za Projekt Covid 19 za BiH te Odluku o prihvaćanju zaduženja u sklopu instrumenata za brzo financiranje Međunarodnog monetarnog fonda.

Potporu izaslanika dobio je i Zaključak Kluba Hrvata kojim se od Vlade Federacije BiH i nadležnih institucija BiH traži da bez odlaganja stave na raspolaganje sredstva MMF-a od 200 miliona KM koja izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2020. godinu pripadaju županijama, odnosno kantonima.

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na svojoj je sjednici održanoj u stanci zasjedanja Doma naroda zauzeo i jasan stav kako ubuduće neće podržati, a niti sudjelovati u raspravama i odlučivanju o zakonima koji su u žurnoj i skraćenoj proceduri, a imaju vitalni i suštinski karakter za Federaciju BiH.

Na ovakav način ih se, kako su naglasili hrvatski izaslanici, dovodi u nepovoljan položaj i onemogućuje im vršenje njihove funkcije.

Ovim zaključkom izaslanici Kluba Hrvata poslali su jasnu poruku kako ovaj Dom, kao najviše zakonodavno tijelo u Federacije BiH, ne želi više raditi „pod pritiskom“ po načelu dovođenja pred „svršen čin“,  jer im se skraćenim i žurnim procedurama uskraćuje mogućnost popravke zakona kroz amandmane.

Jednoglasnom potporom izaslanika formiran je osmočlani Odbor koji će se baviti utvrđivanjem činjenica o nabavci respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

U sastav Odbora ušli su sljedeći izaslanici: iz  Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković, Fahrudin Skopljak i Zvonko Marić, iz Kluba Hrvata Damir Džeba i Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović i Žarko Vujović te iz Kluba Ostalih Vibor Handžić, saopćeno je iz Paralemnta FBiH.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss