Magazinović: Je li treba da gledamo reprizu poslijeratne obnove gdje su se neki obogatili na nabavkama?

28.04.2020.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici prihvatio da Prijedlog dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koji predviđa mogućnost održavanja online sjednica u izuzetnim okolnostima, razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je tokom rasprave o hitnom postupku, kazao da ovo što je danas predloženio kao dnevni red jeste bilo hitno, ali više nije hitno.

Po njegovim riječima, da je sjednica održana prije mjesec dana, to bi bilo nešto što je pohvalno, „ali ovo danas izgleda kao da se pokret otpora sastao 1945. godine da dogovori kako će se oduprijeti okupatoru i domaćom izdajnicima“.

– Pandemija se polako stišava, život se normalizuje, a mi imamo sjednicu na kojoj ćemo usvojiti akte kako da radimo u varnednim okolnostima. Ovaj parlament je jedan od najmanjih parlamenata u Evropi i ima uslove da zasjeda sasvim normalno. Hitno je bilo, i to smo očekivali od vas, da govorimo o promjeni zakona o PDV-u kad je to moglo pomoći privrednicima, može još uvijek ali se o tome ne govori. Također, o izmjeni Zakona o akcizama. Hitno je bilo da uspostavimo mehanizam kontrole nad raspolaganjem nabavkama i onim što se dešava ovih dana, donacijama – naveo je Magazinović.

Dodao je da „firma koja je bila blokirana u februaru, u martu za 10 miliona kupuje respiratore, a uz to se bavi uzgojem malina“.

– Druga, za koju još ne znamo, ali kažu se bavi reparacijom namještaja, kupuje testove za koronu. Je li treba državni parlament da bude neko ko će šutiti i da gledamo reprizu poslijeratne obnove gdje su se neki obogatili na nabavkama i donacijama, ili da kažemo nešto o tome, da se usprotivimo tome, da napravimo neko tijelo – kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, zbog toga je SDP je na Glavnom odboru tražio da sve institucije podastru podatke o javnim nabavkama i donacijama.

Navodeći još nekoliko aktuelnih tema, Magazinović je kazao da ovo što je danas na dnevnom redu više nije hitno, „a ima jako puno hitnih tema“.

Samostalni poslanik Damir Arnaut je kazao da je ove dopune Poslovnika on predložio 30. marta, prije mjesec dana, „a vi ste ih prepisali doslovno, kao Kolegij, i uzeli kao svoje“.

– Pored ovoga što je 30. marta bilo hitno, a više nije, mi smo predložili i tri zakona koja imaju ogroman stepen hitnosti – zakon o vanrednim mjerama štednje, da vam se ukinu reprezentacije, službena vozila, pratnja, naknada za rad u komisija i sve ostalo što vi zloupotrebljavate tokom ove pandemije. Također, zakon o obaveznim doprinosima izabranih i imenovanih zvaničnika, da se svakome odavde, i Vijeću ministara BiH i brojnim direktorima u državnim institucijama uzme 20 posto plate i stavi u poseban fonda, da se to koristi isključivo u borbi protiv ove pandemije – naveo je Arnaut.

Istaknuo je da je to hitno, dodajući i izmjene i dopune Zakon o akcizama, da se od akciza izuzmu alkoholni proizvodi koji se koriste kao sredstvo za dezinfenciju.

On je tražio da se Predstavnički dom izjasni o predloženim izmjenam i dopunama dnevnog reda.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović je nakon ove diskusije podsjetio poslanike da se rasprava vodi o zahtjevu za razmatranje dopuna Poslovnika po hitnom postupku, a „ne govorimo o svim problemima koje osjeća pojedini poslanik“.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je kazao da Predstavnički dom PSBiH daje loš primjer, jer „ovo je parlament koji je najmanje radio u vremenu otkako je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, odnosno nismo uopće radili“.

– Postavljam pitanje Kolegiju zašto nismo radili? Nakon dva mjeseca Kolegij nama predlaže samo jednu tačku dnevnog reda i to da izmijenimo Poslovnik kako bismo mogli raditi od kuće, i to da radimo od kuće kada se već polako epidemija prouzrokovana koronavirusom stišava, koja je stavljena pod kontrolu – istaknuo je Emrić.

Možda ovo, dodao je on, ima opravdanja, ali prije mjesec dana.

– Mi kasnimo za svim zemljama u regiji i u Evropi – naveo je Emrić, te predložio da ovaj parlament radi na redovnim sjednicama.

Firma “FH Srebrena malina” iz Srebrenice dobila posao od 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora

(Fena, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss