Prijedlog Konakovića usvojen: Dom naroda raspravljat će o nabavci respiratora

Nakon pauze predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) rekao je da su u pauzi dogovorili da podrže prijedlog Elmedina Konakovića da se oformi komisija koja će istražiti nabavku respiratora preko proizvođača malina “Srebrena malina”.

Delegati su podržali da se rebalans budžeta FBIH i zakonska rješenja na današnjoj sjednici razmatraju po hitnom postupku. 

Jednoglasno je podržan i Konakovićev prijedlog. 

S 52 glasa prihvaćen je dnevni red pete vanredne sjednice Doma naroda.

Delegati će razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020.godinu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020.godinu.

Pred delegatima će se naći i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na lzmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, lzmjene i dopune Finansijskog plana federalnog fonda solidarnosti za 2020. godinu (Anex l) i Odluku o načinu izvršavanja Rebalansa finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020.godinu,

Pred Domom naroda je i Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

U fokusu dnevnog reda je Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je Predstavnički dom ovog parlamenta podržao tijesnom većinom. 

Na predloženom dnevnom redu je i Odluka o prihvatanju zaduženja po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za hitni projekat za covid-19 za Bosnu i Hercegovinu, te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine u okviru instrumenata za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dnevni red proširen je i inicijativom Elmedina Konakovića. 

(NAP)

Prethodna vijest

Magazinović: Je li treba da gledamo reprizu poslijeratne obnove gdje su se neki obogatili na nabavkama?

Naredna vijest

Popuštanje mjera u HNŽ: Od 4. maja rade frizerski i kozmetički saloni