169b0a716a53f5f795215616a8b27fa9
169b0a716a53f5f795215616a8b27fa9

Imaš pitanja za mlade političke lidere? Ovo je prilika da dobiješ odgovor

28.04.2020.

Kampanja #TvojGlasJeBitan organizuje online emisiju Mladi u politici: Novi lideri/ke kojom nastoje dovesti mlade političke lidere, one zastupljene na položajima odlučivanja ili ti one koji pričaju u ime mladih određene stranke na lajv na njihovom Instagramu svake subote u 21h.

– Plan je dovesti mlade političare iz više od 10 stranaka i pričati o važnosti glasanja, promjenama, kao i pitanjima koja im mogu postaviti svi članovi kampanje, ali i pratioci na Instagramu. Ono što smo uočili tokom prve emisije kada smo za gosta imali predsjednika mladih Naše Stranke jeste da su naši pratioci većinom zainteresovani za pitanja kao što su odluke donesene tokom pandemija koronavirusa, reforme izbornog zakona, kao i pitanja vezana za to kako aktivirati mlade u politici – ističe koordinator kampanje Nermin Topovčić

Pored toga, navodi da je prva emisija imala ukupno preko 300 gledoca te vjeruje da će taj broj samo da raste kako javnost bude informisanija o ovoj jako unikatnoj i pozitivnoj priči.

– Smatram da radimo nešto jako unikatno, korisno i izuzetno pozitivno. Trebamo povećati vidljivost problema kao što su nezainteresovanost mladih za učešće u politici, takođe nezainteresovanost za učestvovanje u izbornom procesu i mi to iz dana u dan radimo zahvaljujući našim jako aktivnim članovima – navodi.

Kampanja #TvojGlasJeBitan podrazumjeva svojevrsnu reakciju na rezultate izbora iz 2018. godine i broji preko 100 članova trenutno. Iako je te godine izlaznost mladih bila jako blizu evropskom prosjeku, smatramo da našoj državi treba mnogo više od prosjeka. Kampanja je usmjerena na pozitivnu retoriku, te moderne načine komunikacije i marketinga a s ciljem povećanja izlaznosti na narednim izborima, uz fokus na mlade ljude. Prema analizi CIK-ovog dokumenta izlaznost mladih je bila oko 49%, dok je procenat izabranih mladih predstavnika svega 5%. To je resurs u koji želimo uložiti energiju.
Svjesni smo važnosti društvenih mreža za mlade u 2020. godini, stoga želimo da naše aktivnosti budu atraktivne upravo njima.

Iz kampanje navode da su svi dobrodošli da im se pridruže u ovoj misiji, sve što traže jeste da osoba dijeli ljubav prema aktivizmu i njihovom načinu djelovanja. Za članstvo ističu možete da im se obratite putem društvenih mreža.

– Iako je preko 100 mladih ljudi uključeno u kampanju vjerujemo da će taj broj konstantno rasti, kada krenemo sa terenskim aktivnostima koje će se odvijati širom države. Možemo reći da smo animirali i zainteresovali mnoge mlade širom Bosne i Hercegovine za rješavanja  problema nezainteresovanosti za učestvovanja u izbornom procesu te da će taj broj samo da raste. Naročito nas raduje što se za kampanju podjednako interesuju mlade osobe iz različitih regija u BiH, te što su svi okupljeni oko iste ideje. Glas mladih je važan, podjednako kao i broj mladih direktno uključenih u donošenje odluka – ističe Nermin

Ova priča će svoj puni kapacitet ostvariti nakon pandemije koronavirusa, ali već sada je izvjesno da nailazi na dobre reakcije publike i budi pozitivne promjene

Pratiti ih možete na profilu na Instagramu  #TvojGlasJeBitan.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss