3f862930f4e7c300597a7fbc4dd55f7b
3f862930f4e7c300597a7fbc4dd55f7b

Ćudić: Netestiranje uposlenika SIPA-e iz FBiH je i ljudski i politički katastrofalno

Povodom informacije da se u SIPA-i vrši selektivno entitetsko testiranje uposlenika, reagirala je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH:

“Radi se o tome da se uposlenici SIPA-e iz Republike Srpske testiraju, a oni iz Federacije BiH ne. Tako naprimjer, od dvoje najbližih saradnika zaraženog, testiran je saradnik iz RS-a, dok saradnik iz Federacije BiH nije. Ovo nas i ne čudi u toj mjeri, uzimajući u obzir činjenicu da RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH, ali je posebno porazno da se ovdje radi u instituciji koja samo u zgradi u kojoj radi zaraženi radi još preko 400 ljudi. Činjenica da su pojedini uposlenici iz RS-a u izolaciji, dok su instrukcije koje dolaze iz FBiH u potpunom raskoraku i rasulu ne ulijeva povjerenje niti jednom građaninu u FBiH.”

Ona smatra da je ovo još jedan dokaz neorganizovanosti i rasula zdravstvenog sistema u BiH, a posebno u Federaciji:

“Kao stranka se od početka zalažemo za masovna testiranja svjesni da se s epidemijom koronavirusa bolje nose zemlje s većim brojem testiranih. Imaju jasniju sliku o broju zaraženih na osnovu koje onda primjenjuju učinkovitije mjere. Međutim, u Federaciji BiH ne testiramo ni osobe koje su bile u najdirektnijem kontaktu sa zaraženima, pa čak i kad se radi o uposlenicima institucije kakva je SIPA. Radi se o jako kompleksnoj i osjetljivoj instituciji čija važnost raste proporcionalno veličini krize. Terorizam, organizirani kriminal, teški finansijski kriminal i korupcija, samo su neke od oblasti djelovanja SIPA-e. Ništa od navedenog korona nije zaustavila. Ne smije ni SIPA-u. Za uposlenike SIPA-e, čak i da nije bilo slučaja zaraze, ima osnova za testiranje kao mjere njene prevencije, a sad pogotovo. Tražimo stoga od ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da iz svoje nadležnosti poduzme sve kako bi došlo do šireg testiranja uposlenika i bez diskriminacije po entitetskoj osnovi. Također, Krizni štab Federacije BiH upozoravamo da shvate kako ograničavanje kretanja ljudi može imati efekta samo kad je riječ o usporavanju širenja zaraze i to nikako ne smije biti jedina mjera protiv epidemije. Testiranja moraju biti masovnija i među prioritete se moraju uvrstiti i uposlenici svih institucija koje su od vitalnog značaja za BiH. Epidemija je prilika da uvidimo i besmisao svih naših politički kreiranih podjela koje su i prije direktno uslovljavale nefunkcionalnost države a sad mogu biti i opasne po živote ljudi. Moramo imati jedinstven pristup u suzbijanju virusa jer on ne priznaje ni administrativne ni etničke ni bilo koje druge granice koje smo sebi nametnuli”, rekla je Ćudić, a u saopćenju prenosi Naša stranka.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Nijemci imaju pravo prosvjedovati za vrijeme pandemije

Naredna vijest

PDP: Dodik uzurpirao nadležnosti, preuzima poslove Vlade, predsjednice i NSRS-a