aa2c5470f81963406a69e16df672fe25
aa2c5470f81963406a69e16df672fe25

PDP: Dodik uzurpirao nadležnosti, preuzima poslove Vlade, predsjednice i NSRS-a

16.04.2020.

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) zatražilo je danas od predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i vlade ovog entiteta da “odmah zaustave” člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u, kako je ocijenjeno, “njegovim atacima na ustavni poredak i ustavne nadležnosti institucija Republike Srpske”.

“Predsjedništvo PDP-a posebno traži od Vlade i predsjednice RS-a da sačuvaju i svoj i dignitet same Republike Srpske i što prije zaustave samovolju srpskog člana Predsjedništva BiH”, saopšteno je iz PDP-a.

Ova stranka je ocijenila da Dodik “nedopustivo… uzurpira ustavne nadležnosti za vrijeme krize izazvane epidemijom korona virusa, preuzima poslove Vlade, predsjednice i Narodne skupštine RS-a, najavljuje odluke organa i institucija RS-a, iako za njihovo donošenje nije nadležan”.

 

Dodik, piše dalje, “nije epidemiolog, niti je zdravstveni stručnjak drugog profila, te svojim ponašanjem ne samo da grubo povređuje ustavnu poziciju Republike Srpske, već dovodi potencijalno u opasnost i zdravlje stanovništva”.

 

PDP je od Cvijanović i Vlade RS-a zatražila “daleko veći stepen ozbiljnosti i međusobne koordinacije prilikom donošenja mjera za vrijeme vanrednog stanja”.

 

“Nekoordinisanost pojedinih odluka i uredbi, poput onih o o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, odnosno stanja, unose dodatnu konfuziju kod građana”, navedeno je u saopštenju.

 

Predsjedništvo PDP-a je još jednom pozvalo građane da se pridržavaju uputstava zdravstvenih stručnjaka, kako bi epidemija prošla što prije i bezbolnije.

 

Uz to “insistiramo da se zdravstvene preporuke i restriktivne mjere ograničenja kretanja jednako primjenjuju na sve građane”, naglašeno je u saopštenju uz ocjenu da je “licemjerno tražiti od građana Republike Srpske da se ponašaju na jedan način, a istovremeno omogućiti najvišim funkcionerima u RS-u i članovima njihovih porodica sasvim drugačije ponašanje”.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss