a78745a1c1df8671e248ba7a6baa1864
a78745a1c1df8671e248ba7a6baa1864

Zehra Dizdarević: Očigledno da je moja kritika jako pogodila Sebiju Izetbegović

15.04.2020.

Nakon što je prof. dr. Zehra Dizdarević u nekoliko medijski nastupa komentarisala situaciju oko smrti epidemiologa Šefika Pašagića, koji je preminuo 5. aprila na klinici Podhrastovi, a koji je bio zaražen Korona virusom, te kazala kako neko ne može biti vođa zdravstvenog sistema, a da zato nije kompetentna, kao i to da je “Sebija postavljena na vrhu vertikale, a da je taj vrh nije dobro postavljen”, uslijedio je zahtjev KCUS-a, direktora disciplina KCUS-a kao i šefova klinika pridruženih Kriznom štabu, da nadležno tužilaštvo obuhvati istragom i učešće Dizdarević u liječenju preminulog epidemiologa. Za Interview.ba prof. dr Dizdarević govorio o tome da li je liječila doktora Pašagića, šta direktorica KCUS-a lično ima protiv nje, te šta će uraditi u slučaju uključivanja u istragu.

NISAM LIJEČILA PAŠAGIĆA: “Negiram da sam liječila doktora Pašagića, a veoma mi je žao što nisam bila u situaciji da mu pomognem”. 

INTERVIEW.BA: Ima li direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nešto lično protiv Vas?

DIZDAREVIĆ: Očigledno da je moja kritika jako pogodila profesoricu Sebiju jer duboko osjeća da njeno neznanje šteti zdravlju populacije. Ja nemam ništa protiv nje, a da li ona ima nešto protiv mene, to ne znam. Sad mi je žao što sam popuštala na molbe da joj pomognem u stvaranju akademske karijere na neki način, ali osjećam sada da ta akademska karijera njoj nije ni pripadala. Ona ima protiv sviju nešto. Ja sam stara, nemam više veze s KCUS-om, nekad sam pridonosila Kliničkom centru, bila od šefice klinike, od direktorice disciplina, nema šta nisam. U životu sam joj najviše valjala i njoj i porodici, zna ona, i sada lažno, izvinjavam se što moram to upotrijebiti, svaljuje na nekog drugog. Samo je tu vertikala kriva.

INTERVIEW.BA: Jeste li liječili Šefika Pašagića?

INTERVIEW.BA: Negiram da sam liječila doktora Pašagića, a veoma mi je žao što nisam bila u situaciji da mu pomognem. Uzrok smrti se najtačnije utvrdi obdukcijom. Profesorica Izetbegović je direktno učestvovala u kriterijima za određivanje obdukcije, ne mislim kod doktora Pašagića, nego općenito. Ona se boji za sebe i svoju odgovornost. Najodgovornija je jer se nalazi na vrhu vertikale, ne samo za slučaj Pašagića već i za ostale slučajeve, uključujući dijete koje nije htjela da liječi, ni ona, ni oni koji su potpisali, što nije sankcionirano. Pričati o ljekarima koji se nalaze na bolovanju je samo skretanje pažnje sa smrti Pašagića. Mene je kontaktirao Pašagić, nisam ja njega, nisam ni znala da je bolestan, sav moj kontakt svodio se na to “tečnosti uzmite i zovite epidemiološku službu i primarnu zdravstvenu zaštitu”. Drugi put me zvao isto sam ponovila. Treći put je kazao kako ima temperaturu, bolove u mišićima, ja sam mu rekla da mu ne mogu pomoći, da mijenjam sistem, te preporučila da nazove Čerkeza i Pilav, više se nisam čula sa njim. Podvlačim, neka ne baca atak ni na kogg, uključujući i mene, i da preispita liječenja Pašagića. Nemam pojma šta je uzimao Pašagić, od čega je umro ne zna se, da li je umro od sekiracije, psihičkog kolapsa, tromboembolije, bronhopneumonije, bakterijske koja je sekundarnog karaktera ili je umro od primarne virusne pneumonije, koju uzrokuje Korona virus, obdukcija će pokazati.

INTERVIEW.BA: Šta ćete uraditi ukoliko vas nadležno tužilaštvo obuhvati istragom?

DIZDAREVIĆ: Neka obuhvat, ja sam čista. Što su potpisali šefovi KCUS-a, oni su to morali iako su svjesni toga šta potpisuju, jer u suprotnom sutra ih čeka sankcija. Znam da nisam liječila pacijenta, da nisam nijedan lijek propisala preko telefona. Nikad u kući nisam bila, ne znam ni gdje ljudi stanuju, nisam ga vidjela Bog zna otkad. Nisam mu davala nikakav lijek…Ona je tamo u demantu stavila, izgubio čovjek na vremenu, pa neka se pita zašto je izgubio na vremenu, koji je to algoritam da se snađu ljudi.

INTERVIEW.BA: Kada bi Vam zatrebala medicinska pomoć, gdje biste se prije javili KCUS-u ili Općoj bolnici?

DIZDAREVIĆ: Najviše bi voljela da su i jedna i druga ustanova u koordinaciji. Važno je da nemaš nekoga ko te blokira, ko ti oduzima znanje, a ne ovako “uspjet ćeš samo ako klimneš glavom”. Išla bih tamo gdje su bolji stručnjaci. Nema Kliničkog centra bez koordinacije s Općom bolnicom.

Idi naVrh

Don't Miss