5f4d3cfe773c6b8d4699c21b3ee28598
5f4d3cfe773c6b8d4699c21b3ee28598

Australski premijer: Otvorite škole da se roditelji mogu vratiti na posao

15.04.2020.

Australski premijer Scott Morrison pozvao je u srijedu škole da ponovo otvore svoja vrata nakon uskršnjih praznika kako učenici ne bi izgubili godinu dana obrazovanja i da bi se roditelji mogli vratiti na posao nakon što su zdravstvene službe ponovile da su škole sigurne za djecu.

U Australiji je stopa novih zaraza Covidom-19 već sedmicama zadržana na mnogo nižim nivoima u odnosu na druge zemlje, pošto je ta zemlja primijenila stroga pravila socijalnog distanciranja i zatvorila preduzeća, a stanovnicima naredila izolaciju, prenio je Reuters.

Iako je insistirao na tome da se stroga ograničenja zadrže neko vrijeme, Morrison je pozvao nastavnike da se vrate u učionice širom zemlje kako bi se pridružili “velikim herojima” poput medicinskog osoblja i radnika u supermarketima te preporodili ekonomiju.

– Ako imate posao u ovoj ekonomiji, to je esencijalni posao. Nije bitno kakav je to posao – rekao je Morrison za radio 6PR.

– Roditelji moraju nastaviti da rade zbog ekonomije i svojih porodica. Potrebne su nam škole da to mogu podržati – rekao je on.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će  australijska ekonomija ove godine imati pad za 6,7 posto, a analitičari predviđaju da će stopa nezaposlenosti u narednim mjesecima dostići dvostruke cifre dok zemlja klizi prema prvoj recesiji u posljednje tri decenije.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss