Zaražena dva uposlenika KB Goražde iako su imali zaštitnu opremu

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde zabilježena su dva nova slučaja korona virusa. Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo potvrdila je da su inficirana dva uposlenika Kantonalne bolnice Goražde.

“Riječ je o rendgen tehničaru i rendgen inženjeru koji su imali kontakt sa posljednjom zaraženom pacijenticom koja je nakon prijema u Trijažni centar Kantonalne bolnice upućena na neophodna rendgen snimanja, i u konačnici u bolnicu Podhrastovi u Sarajevo. Dakle oni su znali da je pozitivna na korona virus, imali su zaštitnu opremu, ali je ipak došlo do infekcije”, pojasnila je dr.Bičo.

Naglasila je da za sada nema bojazni da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu jer se, kako je rekla, pacijentica kretala samo od trijažnog centra do rendgena.

 

“Mi smo ove uposlenike na rendgenu testirali iz preventivnih razloga, što su bili u kontaktu sa zaraženom pacijenticom, a ne zato što su imali bilo kakve simptome. Sada slijede testiranja svih uposlenika bolnice koji su bili u kontaktu s pacijenticom, ali i novoinficiranim uposlenicima”, rekla je dr.Bičo.

 

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr Nermina Kamenica potvrdila je da su inficirani uposlenici imali zaštitnu opremu.

 

“Bili su adekvatno zaštićeni po propisima, a kako je došlo do kontaminacije teško je reći. Već je u toku dezinfekcija kompletne Kantonalne bolnice koja se svakodnevno dezinfikuje dva puta, a večeras će se to još detaljnije uraditi i ekipe su na terenu. Ova dva uposlenika idu u kućnu izolaciju, a bit će testirano svo medicinsko osoblje i ljekari koji su bili u kontaktu s njima i sa prethodno inficiranom pacijenticom”, kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

 

Broj inficiranih osoba na području BPK Goražde je na devet, dok je jedna osoba izliječena od korona virusa.

(N1/Intervew.ba)

Prethodna vijest

Potvrđeno 15 novih slučajeva virusa korona u BiH, ukupno zaraženo 901

Naredna vijest

Sunčano i oblačno vrijeme danas u BiH