7180b2dba6fff21693e1ce764c18c9e0
7180b2dba6fff21693e1ce764c18c9e0

Novalić: Mjerom o cijeni nafte želimo stati u kraj monopolu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici odluku koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, a Republika Srpska će pratiti ovu odluku što će omogućiti funkcioniranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Kako je pojasnio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ta mjera će pomoći građanima Federacije BiH i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret zbog krize nastale širenjem novog koronavirusa Covid-19.

– Svjedoci smo da su se na svjetskom tržištu cijene nafte gotovo prepolovile, ali na benzinskim pumpama u BiH nismo vidjeli značajno smanjene cijena. Marže koje su bile visoke čak 50 feninga po litri, sada su ograničene na 25 feninga – kazao je premijer.

Ocijenio je da će se zasigurno oglasiti naftaši koji će upozoriti da se ovakvom uredbom Vlada miješa u slobodno formiranje cijena, ali Novalić kaže da to nije opravdano jer se nikada Federacija od rata do danas nije miješala u slobodno tržište, ali nikada do danas i nije bila su ovakvoj krizi.

– Naša namjera je da obavežemo naftaše da cijene usklađuju s cijenama na svjetskom tržištu. Ovom mjerom želimo stati u kraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji. Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu nafte samo u slučajevima kada ona raste – podvukao je Novalić.

Ponovio je da na ovoj krizi niko neće izgubiti sve, niko neće proći bez gubitaka, ali niko se neće ni na njoj obogatiti te ja zaključio da će se za provođenje ove mjere brinuti inspekcijski organi na svim nivoima.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Dodik: Gdje ruski stručnjaci dezinfikuju “kao da nije bilo korone”

Naredna vijest

“Odluka o pristupanju BiH Sporazumu o javnoj nabavci medicinskih protivmjera”